Hlavní obsah

Prezident Zeman se 21. září sejde v Berlíně s Angelou Merkelovou

Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Miloš Zeman se konečně dočkal. Na státní návštěvě Spolkové republiky Německo (19. - 21. září) ho závěrečný den cesty přijme se všemi poctami jeho protějšek Frank-Walter Steinmeier. Zeman ve stejný den zavítá i do budovy spolkového kancléřství v Berlíně, kde ho čeká setkání s Angelou Merkelovou. U ní není česká hlava státu kvůli některým svým postojům a výrokům příliš dobře zapsána. Září 2018 bude pro česko-německé vztahy mimořádným měsícem. Už 5. září se totiž v německé metropoli setká se spolkovou kancléřkou také premiér Andrej Babiš.

Článek

V programu setkání české hlavy státu s německým prezidentem nechybí ani jednání mezi čtyřma očima. Českého prezidenta přijme k půlhodinovému rozhovoru také Angela Merkelová.

Během třídenní Zemanovy návštěvy, na které prezidenta doprovodí choť Ivana, chce česká strana v Berlíně uspořádat schůzku s velkými německými investory v ČR, na které by neměli chybět vrcholní představitelé Siemensu, Volkswagenu nebo společnosti Bosch. Podle informací Seznamu se původně počítalo i s přítomností významných českých investorů v Německu, jako například majitele Energetického a průmyslového holdingu Daniela Křetínského.

Zeman by se měl v Berlíně setkat i se svým přítelem, někdejším spolkovým kancléřem Gerhardem Schröderem.

Jak to u velkých státních návštěv bývá, Miloš Zeman navštíví i jednu ze spolkových zemí, což bude v případě jeho zářijové cesty Braniborsko. V Postupimi má českého prezidenta přijmout braniborský ministerský předseda Dietmar Woidke z SPD.

Kopie historického dokumentu jako dar

Zemanova cesta bude mít také velmi zajímavý historický rozměr. Česká hlava státu si prohlédne zámek Cecilienhof, který v létě roku 1945 hostil postupimskou konferenci. Na té jednaly vítězné mocnosti druhé světové války o poválečném uspořádání Evropy. Uvažuje se o tom, že by kopii závěrečného protokolu konference mohl Miloš Zeman dostat darem. V bodě 12 historického dokumentu vlády Spojených států, Velké Británie a Sovětského svazu uznávají, že „německé obyvatelstvo nebo jeho složky, které zůstávají v Polsku, Československu a Maďarsku, bude třeba odsunout do Německa“. Účastníci postupimské konference se shodli na tom, že „jakýkoli odsun musí být prováděn spořádaně a lidsky“.

Reklama

Doporučované