Hlavní obsah

Co vydrží devatenáctileté tělo? Příběh nejlepší české plavkyně, která chce znovu na olympiádu

Příběh jednoho z největších talentů českého sportu Barbory Seemanové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Narodila se na apríla, její dosavadní plavecká kariéra ale rozhodně žádný žert nepřipomíná. Specialistka na volný způsob sbírá v devatenácti letech úspěch za úspěchem a je jednou z největších nadějí českého sportu. Při natáčení pro Televizi Seznam prozradila mimo jiné své plány po olympiádě v Tokiu, popsala každodenní dřinu, přiznala zálibu v jídlu a také popsala, jaký má vztah k líčení či Instagramu.

Článek

Aktuální česká plavkyně roku, juniorský sportovec roku, dvojnásobná šampionka z letní olympiády v Buenos Aires, česká rekordmanka a čerstvě také úspěšná maturantka. To všechno je Barbora Seemanová. Jako malá chtěla být ze všeho nejvíc herečkou, k plavání poprvé přičichla u prarodičů na Berounce. Odmala se motala kolem bazénu, ten pravý kariérní zlom nastal ale až před čtyřmi lety. „V roce 2015 jsem se dostala na Evropské hry do Baku, kde jsem si uvědomila, že už to asi nebude pouze to naše české plavání, ale že by se mi mohlo dařit i v budoucnu,“ říká.

(Ne)povedené záběry z natáčení s Barborou Seemanovou. Video: Seznam Zprávy

Dalším velkým zlomem pro mladou plavkyni, která uplave v průměru přes 30 kilometrů týdně, byla olympiáda v brazilském Riu v roce 2016. Tam odjížděla Barbora Seemanová v 16 letech jakožto vůbec nejmladší členka české výpravy.

„Tehdy jsem tam jela jako na každé další závody, ale před startem to na mě dolehlo. Tribuna plná fanoušků začala burácet a já jsem si najednou připadala strašně malá. Od té doby jsem úplně změnila svůj přístup k závodům, na každý start jdu naštvaná a chci bazén doslova rozsekat,“ vysvětluje česká kraulařka.

Podle lidí z jejího blízkého okolí má Seemanová všechny předpoklady pro to, aby se v příštích letech stala plaveckou hvězdou přesahující hranice České republiky.

„Je to svěřenkyně snů, takovou by si přál každý trenér. Moc dobře ví, co a proč dělá. Podle mě bude na vrcholu mezi lety 2020 až 2024, kdy bude naprosto hotová a zralá plavkyně,“ myslí si její současná trenérka Petra Škábová. „Na tréninku ze sebe dokáže sedřít kůži, což ve výsledku dělá vítěze, kterým Bára určitě je. Má před sebou velkou budoucnost a já jí moc přeju, aby se jí dařilo, protože si to zaslouží,“ dodává kolegyně z plavecké reprezentace Barbora Závadová.

Kromě toho, že je juniorskou světovou šampionkou a že loni na olympiádě mládeže v Buenos Aires posbírala tři cenné kovy, je ale Barbora Seemanová úplně obyčejnou „holkou z Prahy“.

„Jsem známá tím, že toho hodně sním, spořádám prakticky cokoliv a opravdu velké porce. Na Instagram ale fotky jídla nedávám, nepřijde mi to normální. Poslední dva roky na střední škole jsem i rezignovala na make-up po tréninku. Zjistila jsem, že je mi jedno, jak vypadám, protože když člověk vypadá po tréninku dobře, asi za moc nestál. Ve třiceti letech se na sebe chci podívat a říct si, že jsem byla fakt dobrá.“

Reklama

Doporučované