Hlavní obsah

Přijde červená pro Chorvatsko? V zemi padají epidemické rekordy

Foto: Vedran Kovačević

Kolony na chorvatsko-slovinské hranici.

Reklama

Chorvatsko zažívá vrchol epidemie koronaviru. Česká republika zvažuje, zda zemi na Jadranu zařadit na seznam rizikových zemí.

Článek

V polovině minulého týdne v Chorvatsku padl další rekord, když ve středu úřady oznámily 219 nových případů. Do konce týdne bylo toto dosud nejvyšší číslo od začátku epidemie překonáno třikrát. Nejvyšší přírůstek Chorvatsko zaznamenalo v sobotu, kdy šlo o 309 nakažených.

Podle webu Jutarnji.hr v současné době na Jadranu stále pobývá více než půl milionu zahraničních turistů. Odhaduje se, že za poslední víkend dvě nejúspěšnější chorvatské turistické oblasti – Istrii a Kvarnerský záliv – opustilo více než sto tisíc turistů, převážně Slovinci a Rakušané, kteří již dříve zemi na Jadranu do skupiny rizikových zemí zařadili. Pro všechny cestující z Chorvatska od soboty nově zavede povinnost 14denní karantény i Velká Británie.

Rakouská tisková agentura APA v neděli napsala, že na chorvatsko-slovinské hranici se čekalo na odbavení až 12 hodin. Průtahy způsobil překotný odjezd zahraničních turistů z Chorvatska poté, co několik evropských zemí vydalo varování před cestou do Chorvatska kvůli tamnímu prudkému nárůstu počtu případů koronavirové nákazy.

Podle českého velvyslance v Chorvatsku Vladimíra Zavázala je možné, že se Česká republika vydá stejnou cestou, ne však dřív než na začátku září. „Naše zdravotnictví tuto tendenci zřejmě má. V týdnu o tom bude jednat, počkal bych na výsledek. Myslím si, že v polovině týdne, patrně ve středu, to zveřejní,“ uvedl Zavázal v rozhovoru pro Lidové noviny. Ale podle něj bude jistě přechodná doba, než začne opatření platit. „Kdyby byl ještě masový úprk Čechů, nápor na hranice by byl obrovský. Pár dní to nespasí. Navíc bych počkal, co udělalo nařízené uzavření nočních barů. Zrovna uplynula lhůta deseti dnů, takže budu sledovat čísla. Teď nemá cenu předhánět se s druhými, kdo má drastičtější zprávy z hranic a kolik hodin byl kdo bez vody. Já osobně bych spíše vyčkal, jestli chorvatská opatření zabrala,“ uvedl Zavázal v rozhovoru.

Podobným způsobem na problematiku nahlíží i ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, volné cestování do Chorvatska podle něj nejde do budoucna zaručit. „Finální slovo musí mít epidemiologové, semafor se bude upravovat koncem tohoto týdne,“ citují jej Lidové noviny. „Ministerstvo zahraničí dlouhodobě doporučuje obezřetnost při cestování. Já osobně jsem otevřeně už před prázdninami řekl, že kdo se chce vyhnout komplikacím, měl by letos zvážit dovolenou v tuzemsku,“ dodal Petříček.

Reklama

Doporučované