Hlavní obsah

Dvě sestry končí. Chci znát další příběhy týrání seniorů, vyzývá primátor

Primátor Ostravy oznamuje, jak se město rozhodlo reagovat na reportáže z domova Slunečnice.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Tomáš Macura svolal brífink v reakci na odvysílanou reportáž Seznam Zpráv kolem dění uvnitř ostravského Domova Slunečnice. Přizval na něj i ředitele Radka Barana a svého náměstka pro sociální věci Zbyňka Pražáka.

Článek

Výpověď dvěma pečovatelkám, další kontroly i služba psychologa pro zaměstnance a klienty. Taková jsou první opatření, která zavádí město Ostrava po odvysílání série reportáží Seznam Zpráv o poměrech v domově pro seniory Slunečnice. A další mohou následovat v reakci na kontroly, které nyní v domově probíhají.

„Byl ukončen pracovní poměr se dvěma zaměstnankyněmi, jejichž jména nejvíce rezonují v reportáži. Skončila vedoucí sociální péče paní Krejčí a paní Šustková,“ uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura. Domovu Slunečnice bude mít také nově k dispozici psychologa jak pro klienty tak pro zaměstnance. Město v nejbližší době také zadá externí firmě zpracování důkladného průzkumu spokojenosti se službami nejen v domově Slunečnice ale i dalších zařízeních.

„Ředitel Baran rozšířil možnosti podávání stížností, bude mít zavedeny i časy, ve kterých za ním bude možné zajít a stížnost projednat,“ dodal Macura. Ze strany ministerstva práce a sociálních věcí také proběhla inspekce kvality služeb. „Protokol ještě nemáme, ale z telefonu s paní ministryní Maláčovou vyplývá, že inspekce pochybení nenašla,“ uvedl Macura.

Primátor na brífinku také uvedl, že v domově proběhla kontrola ještě před odvysíláním reportáže Seznam Zpráv. „Skončila 16. září, nenalezla ale žádná zavinění. Nyní probíhá anonymní dotazníkové šetření mezi klienty. Výsledky by měly být počátkem prosince,“ uvedl Macura. Proběhla také kontrola hospodaření domova, auditní zpráva bude hotova v průběhu příštího týdne. Primátor také dodal, že případy se zabývá i policie, která tento týden vyslýchala zaměstnance domova.

Město se také zabývalo šesti případy, které jsou v reportážích popsány. Ani v jednom z nich se ale nepodařilo prokázat pochybení. „Pečlivě jsme posuzovali všech těch šest případů, které se objevily v reportáži. A v ani jednom z těch případů se nám nepodařilo dokázat, že by se jednalo o případ nevhodného chování zaměstnanců,“ řekl primátor.

Má to podle něj několik důvodů. „O některých případech neexistují záznamy. Jde o období od 2011 do 2018. V některých případech nelze dále šetřit, protože klienti už nežijí. Netvrdím tím, že k něčemu podobnému nemohlo dojít. V pochybnostech je třeba stranit klientům domova jako té slabší straně. Situací jsme se zabývali a řešili, jaká opatření přijmout, abychom minimalizovali excesy,“ dodal Macura.

Současně ale dodává, že vyšetřování pokračuje. „Pokud máte další výpovědi, obraťte se s nimi na nás,“ vyzval novináře i veřejnost.

O odvolání ředitele domova Radka Barana zatím primátor neuvažuje. „Řediteli Baranovi vyčítám, že nekomunikuje s médii. Ale nemohu přijmout tezi, že sedí se založenýma rukama a nic nedělá. Ředitel vystavil výtky třem pracovnicím přímé péče. V červnu začaly supervize, které provádí externí firma a jsou zaměřeny na dané oddělení. Od 1. července platí nový etický kodex,“ vysvětlil Macura.

V pěti dílech minisérie Ve stínu Slunečnice jsme vám popsali:

Vulgární oslovování seniorů: „Fuj, ty prase, ty zase smrdíš!“ (1. díl)

Necitlivý přístup při poskytování péče klientkám: „Sestra mi stáhla kalhotky na chodbě plné lidí.“ (2. díl)

Pocit vrchní sestry, že si někteří senioři drsné zacházení zaslouží: „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.“ (3. díl)

Neochotu ředitele Radka Barana předstoupit před veřejnost a k informacím se vyjádřit: „Naše setkání je bezpředmětné.“ (4. díl)

A také laxní přístup náměstka Zbyňka Pražáka, který tvrdí, že mu ředitel žádná pochybení personálu nepotvrdil:„Řekl mi – byl bych blázen, protože k ničemu takovému nedochází.“ (5. díl)

Reportéři několik měsíců mapovali situaci uvnitř pečovatelského domu v Ostravě, aby odhalili chování některých pečovatelek směrem k ubytovaným seniorům. Od bývalých zaměstnanců a klientů zařízení sbírali jednotlivá svědectví, s nimi pak konfrontovali přímo vedení domova i zástupce zřizovatele – náměstka ostravského primátora Zbyňka Pražáka.

Situace se však ani po několika měsících nezměnila.

První personální dohru měla reportáž ze Slunečnice už po několika dnech. „V pondělí pod tíhou situace mi paní vrchní přinesla svou výpověď,“ potvrdil Seznamu ředitel Radek Baran. Ta se v reportáži zapsala jako žena, která podle výpovědi klientů o všech stížnostech na personál dlouhá léta věděla – ale neřešila je.

Seznam Zprávy už před několika dny přinesl informaci o tom, že se situací nyní vážně zabývá vedení města Ostravy. To v úterý na poradě před radou města zvažovalo další kroky. Jednání ale skončilo s tím, že zástupci města vyčkají na poslední díl minisérie, vydaný ve středu odpoledne.

Primátor Ostravy už však předem avizoval, že věc nezamete pod koberec: „Příští týden k tomu přijmeme adekvátní závěry.“

Reklama

Související témata:

Doporučované