Hlavní obsah
Online

Slováci otestovali dvě třetiny populace. Testovat budou i všechny příchozí

Foto: Profimedia.cz

Záběry z plošného testování na Slovensku.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Slovensko o uplynulém víkendu otestovalo na koronavirus dvě třetiny svých obyvatel. Testy odhalily 38 359 nakažených lidí, tedy 1,06 procenta z bezmála 3,63 milionu zúčastněných. Výsledky dnes oznámil premiér Igor Matovič. Na hranicích se sousedními zeměmi bude Slovensko testovat na koronavirus také cestující, kteří přijíždějí do země. Kvůli tomu bude patrně omezen počet otevřených hraničních přechodů a také doba, kdy je bude možné využít k překročení hranic.

- Anglická proticovidová uzávěra by se mohla protáhnout i do příštího roku, pouze přes Vánoce by se opatření mohla krátce rozvolnit. Podle deníku The Times před tím varovali kabinetní ministři. Premiér Boris Johnson omezení vycházení a služeb ohlásil v sobotu s tím, že začnou platit ve čtvrtek.

- Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus byl identifikován jako kontakt osoby s pozitivním testem na covid-19 a bude pracovat z domova.

- Už v dubnu měl pozitivní test na covid-19 britský princ William, což zdroje z Kensingtonského paláce potvrdily BBC až nyní. William držel podle listu The Sun své onemocnění v tajnosti, aby neznepokojoval veřejnost.

- V Německu začíná celostátní karanténa, která bude platit do konce měsíce. Během této doby budou uzavřené hospody, bary, restaurace, divadla či kina a omezená bude možnost shromažďování.

- Tvrdší restrikce podle všeho nařídí také italská vláda. Spekuluje se, že by mezi ně mohly patřit lokální karantény v místech, kde se koronavirus nejrychleji šíří - například v regionu Lombardie či městech Janov a Neapol.

Včerejší online reportáž:

  • Ve Francii za poslední den přibylo rekordních 52 518 nakažených

    Ve Francii přibylo za posledních 24 hodin 52 518 případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od začátku epidemie v zemi. Počet hospitalizovaných s nemocí covid-19 současně poprvé od začátku května přesáhl hranici 25 000, uvedla s odvoláním na zdravotnické úřady agentura Reuters. Přírůstek ukazuje, že v pátek vyhlášená celoplošná uzávěra se na denních bilancích dosud nestihla projevit.

  • Slovensko na hranicích se sousedy zavede testy na koronavirus

    Slovensko bude na hranicích se sousedními zeměmi testovat na koronavirus cestující, kteří přijíždějí do země. Kvůli tomu bude patrně omezen počet otevřených hraničních přechodů a také doba, kdy je bude možné využít k překročení hranic. Po jednání ústředního krizového štábu to dnes novinářům řekl premiér Igor Matovič.

  • Johnson odmítl kritiku, že covidovou uzávěru zavedl příliš pozdě

    Britský ministerský předseda Boris Johnson dnes odmítl kritiku, že v Anglii zavedl koronavirovou uzávěru s příliš velkým zpožděním. Podle něj se ke kroku odhodlal dříve než vláda ve Francii. V Británii za posledních 24 hodin přibylo bezmála 19 000 nakažených, uvedla agentura Reuters.

  • V Íránu za den zemřelo s koronavirem 440 lidí, dosud nejvíce

    Írán v uplynulých 24 hodinách zaznamenal dalších 440 úmrtí s covidem-19, což je nejvíce od začátku pandemie. Nákaza koronavirem se mezitím v islámské republice nově potvrdila u 8289 lidí. S odvoláním na dnešní sdělení íránského ministerstva zdravotnictví o tom napsala agentura Reuters.

    Počty nakažených a úmrtí v Íránu v posledních týdnech dramaticky stoupají. Země hlásí rekordní bilanci úmrtí s covidem-19 již druhý den řadě, hranici 5000 nakažených přitom překonala ke konci října. Podle odborníků může skutečný počet zemřelých být i mnohonásobně vyšší, než uvádí ministerstvo.

  • Slováci o víkendu otestovali na koronavirus dvě třetiny populace

    Slovensko o uplynulém víkendu otestovalo na koronavirus dvě třetiny svých obyvatel. Testy odhalily 38 359 nakažených lidí, tedy 1,06 procenta z bezmála 3,63 milionu zúčastněných. Výsledky dnes oznámil premiér Igor Matovič. „Věřím, že to bude podstatný krok při zvládání boje s covidem-19,“ řekl Matovič na tiskové konferenci. Dodal, že plošné testování obyvatel může zabránit celostátní karanténě v souvislosti se šířením koronaviru.

  • V Polsku se koronavirem nakazilo celkem už takřka 400 000 lidí

    Polské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo 15 578 nově potvrzených případů koronaviru za poslední den. Celkem se tak v zemi s 38 miliony obyvatel od začátku pandemie infikovalo už 395 480 lidí, píše polská tisková agentura PAP. Zotavilo se dosud 154 413 nakažených. S nemocí covid-19 v Polsku za posledních 24 hodin zemřelo dalších 92 osob, celkem země hlásí 5 875 mrtvých s nákazou.

  • Řecko uzavře do karantény sever země a pozastavuje lety

    Sever Řecka čeká na dva týdny plošná uzávěra a noční zákaz vycházení od půlnoci do 05:00, uvedl list Kathimerini. Před odchodem z domu do práce nebo k lékaři bude potřeba se ohlásit přes SMS zprávu. V Soluni bude od úterý na dva týdny platit také až na výjimky zákaz domácích i mezinárodních letů. Nová opatření dnes oznámil mluvčí vlády Stelios Petsas.

  • Ve Švýcarsku za víkend přibylo téměř 22 000 případů koronaviru

    Švýcarsko, které vede společné statistiky s malým Lichtenštejnskem, o víkendu nové počty nakažených neuvádí a zveřejňuje až souhrnná data v pondělí. Podle těch aktuálních přibylo za sobotu a neděli 21 926 nakažených. S covidem-19 zemřelo dalších 93 lidí. Výrazně přibylo také lidí v nemocnicích. Kvůli covidu-19 museli přes víkend hospitalizovat téměř 500 nakažených.

    Švýcarsko, které má zhruba 8,5 milionu obyvatel, a Lichtenštejnsko, v němž žije asi 38 000 lidí, celkem zaznamenaly již 176 177 nakažených a 2 130 mrtvých. Naprostá většina v obou případech připadá na Švýcarsko.

  • Itálie omezí vycházení v noci, o víkendech zavře nákupní centra

    Itálie kvůli zhoršující se epidemické situaci zpřísní koronavirová opatření, zavře mimo jiné nákupní centra o víkendech a zavede noční zákaz vycházení. Nová opatření, která mají podle agentury ANSA zahrnovat i uzávěry oblastí s nejvyšším výskytem nákazy, představil dnes poslancům italský premiér Giuseppe Conte. Příslušný dekret podepíše zřejmě v úterý. Předchozí zpřísnění zahrnující zkrácení otvírací doby restaurací na 18:00 vyvolalo v Itálii protesty.

  • Merkelová vyzvala Němce k dodržování listopadové karantény

    Německá kancléřka Angela Merkelová dnes vyzvala veřejnost k dodržování listopadové karantény, neboť je nutné před zimou dostat šíření koronaviru pod kontrolu. Varovala, že nyní je epidemická situace kvůli nastupující zimě složitější než na jaře. Za cíl kancléřka považuje dostat se na hodnoty pod 50 nakažených na 100 000 obyvatel za dobu sedmi dní. Překročení této hranice znamená, že daná oblast je považována za epidemicky rizikovou.

  • Druhé kolo testování na Slovensku by podle odborníků mělo proběhnout jen v zasažených oblastech

  • The Guardian: Výzvu pomoci přijali čeští medici, sestry v důchodu, dobrovolníci i pražský primátor

    Studenti medicíny, zdravotní sestry v důchodu, dobrovolníci a pražský primátor vyslechli výzvu, aby pomohly českým nemocnicím bojovat s jednou z nejvyšších evropských infekcí, která napíná systém zdravotní péče. Tak píše o Česku britský server The Guardian.

    S přibližně 70% obsazeností lůžek se nemocnice obrátily na dobrovolníky, aby uvolnili zdravotnické pracovníky na plný úvazek k péči o vážněji nemocné pacienty. „Studenti medicíny nastupují do práce, protože je mnoho zdravotních sester nemocných nebo v karanténě, takže v zásadě zajišťujeme ošetření pro pacienty v nemocnici nebo pracujeme v covidových centrech,“ cituje médium 23letého Davida Antoše, který se spolužáky pracuje v pražské nemocnici.

  • Anglický lockdown by mohl trvat až do příštího roku

    Anglická proticovidová uzávěra by se mohla protáhnout i do příštího roku, pouze přes Vánoce by se opatření mohla krátce rozvolnit. Podle deníku The Times před tím varovali kabinetní ministři. Premiér Boris Johnson omezení vycházení a služeb ohlásil v sobotu s tím, že začnou platit ve čtvrtek. Podle členů kabinetu by mohlo být „velmi obtížné“ ukončit takzvaný lockdown, pokud počty úmrtí a hospitalizací v souvislosti s koronavirem budou nadále růst.

    Jeden z nejmenovaných ministrů uvedl, že opatření za vývojem pokulhávají. „Obáváme se, že za čtyři týdne bude úmrtí více, než jich je dnes, což dodá na důvěryhodnosti lidem, kteří chtějí národní opatření ponechat v platnosti,“ řekl ministr. „Myslím, že budou i po Novém roce,“ dodal. Opatření platí jen pro Anglii – Skotsko, Wales a Severní Irsko rozhodují o protiepidemických krocích samostatně.

  • AP: Policisté ve Španělsku po zákazu vycházení rozhánějí hlavně popíjející mladé lidi

    Každý den ve 22:00 policisté na severovýchodě Španělska vyrážejí rozhánět tajné večírky, vyčistit ulice od mladých lidí pijících alkohol a prosazovat dodržování celostátního zákazu vycházení. Novináři Associated Press (AP) doprovázeli policisty z Mossos d’Esquadra. Policisté se tentokrát nemusí zaměřovat na turisty, ale na mladé lidi sdílející lahve s alkoholem nebo na podezřelé, kteří by mohli mít v úmyslu vyrabovat zavřené obchody.

    Většina lidí dle AP reaguje pohotově na první výzvu. Jiní před policisty utíkají. Mladí muži, kteří vzdorovali, byli tlačeni na zem a spoutáni. Jedna opilá žena křičela o porušování jejích práv. Osoby mladší 18 let byly odvezeny na policejní stanici, aby je vyzvedli rodiče. Španělští úředníci citovali zvyk španělské mládeže shromažďovat se na lavičkách v parku a pít levný alkohol smíchaný s nealkoholickým nápojem – tzv. „botellón“.

  • Covid-19 přerušil soudní proces kvůli útoku na Charlie Hebdo

    Přinejmenším na týden přerušili ve Francii proces se 14 lidmi, kteří podle obžaloby pomáhali pachatelům teroristických útoků z ledna 2015. Podle AFP se infekce virem SARS-CoV-2 prokázala zatím u dvou z nich a dva další musí být navzdory negativnímu testu v izolaci, neboť s nakaženými byli v kontaktu. Soudce následně informoval, že se rozhodl přinejmenším na týden proces přerušit.

    Od počátku září soudí ve Francii skupinu, která se podle obžaloby před více než pěti lety podílela na atentátech na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a na obchod s košer potravinami. Při útocích zahynulo celkem 17 lidí. Útočníky – bratry Chérifa a Saida Kouachiovy a Amédyho Coulibalyho – zabili policisté. Líčení mělo pokračovat tento týden. Už v sobotu se ale ukázalo, že se hlavní obžalovaný Ali Riza Polat nakazil koronavirem. Soud následně nechal otestovat i zbylých devět obžalovaných, kteří jsou ve vazbě.

  • V Německu začala karanténa, výrazné zlepšení v dohledu ale není

    V Německu dnes kvůli koronaviru začala čtyřtýdenní karanténa, při které budou uzavřeny restaurace či divadla, naopak obchody a školy se školkami zatím nadále fungují. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn mezitím upozornil, že Německo se nachází ve vážné situaci a že vydechnout si nemusí ani po konci listopadové uzávěry. Přední německý virolog Christian Drosten rovnou varoval, že pandemie neskončí ani do Velikonoc. „Ale nejpozději v létě se naše životy mohou výrazně změnit k lepšímu, pokud nyní dostaneme rychlé šíření nákazy pod kontrolu,“ řekl Drosten, který je hlavním virologem na berlínské klinice Charité. Němci nemají spoléhat na to, že pouhé uzavření restaurací a sportovišť spolu se zrušením kulturních akcí koronavirus zastaví, nutné je podle něj změnit chování.

    „Nejlepší by bylo, abychom se všichni chovali tak, jako bychom byli nakažení a chtěli od infekce ochránit i ostatní,“ uvedl Drosten. Nyní podle něj lidé jednají tak, že chtějí ochránit jen sami sebe před ostatními, sami na ty druhé už ale příliš nemyslí. Ministr Spahn, který se sám koronavirem nakazil a který je již několik dní bez symptomů nemoci covid-19, vyzval veřejnost, aby lidé zůstali doma, a tím chránili ostatní. Spahn, který je prozatím v karanténě, neví, kde se nakazil. A právě to, že Německo již nedokáže řádně trasovat šíření infekce, je jedním z hlavních důvodů, proč se centrální vláda společně se spolkovými zeměmi rozhodla zavést na měsíc rozsáhlou uzávěru.

  • Kdyby Anglie poslechla odborníky, zachránila by tisíce životů i ekonomiku

    Kdyby vláda zavedla dvoutýdenní lockdown na doporučení odborníků ze září, zachránila by tisíce životů Angličanů. Uvedl to přední lékař a profesor epidemiologie Andrew Hayward, člen vládního poradního výboru pro nové a vznikající respirační virové hrozby (Nervtag). Rovněž uvedl, že takový krok by také způsobil menší škody na ekonomice než čtyřtýdenní uzamčení, které v sobotu nastínila vláda. Na otázku, jaký by to byl rozdíl, kdyby si vláda nechala poradit od Vědecké poradní skupiny pro mimořádné situace (Sage), Hayward programu BBC Radio 4’s Today odpověděl:

    „Vrátit čas nemůžeme. Ale myslím, že kdybychom si v té době vybrali dvoutýdenní přerušení, určitě bychom zachránili tisíce životů. Zjevně bychom naší ekonomice způsobili podstatně menší škody, než jaké způsobí navrhovaná čtyřtýdenní uzávěra.“ Hayward byl jedním z přítomných na schůzi v polovině září, kde odborníci dvoutýdenní lockdown navrhovali.

  • Rusko oznámilo 18 257 nových případů

    Rusko dnes oznámilo 18 257 nových případů koronaviru, z toho 4 796 v Moskvě. Úřady uvedly, že za posledních 24 hodin zemřelo 238 lidí, celkový počet obětí činí 28 473. Vladimir Putin již v zemi vyhlásil povinnost nosit roušky na veřejných místech.

  • Ryanair má za letní sezonu ztrátu 197 milionů eur

    Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair se v prvních šesti měsících svého finančního roku propadla do ztráty 197 milionů eur (5,4 miliardy korun). Je to poprvé za desítky let, co firma vykázala ztrátu v letních měsících, tradičně pro letectví klíčovém období. Společnost dnes uvedla, že v zimním období zvažuje další omezování kapacit kvůli druhé vlně covidu-19 a nově zaváděným protikoronavirovým opatřením.

    Ztráta je nicméně menší než odhad analytiků v anketě agentury Reuters, kteří očekávali ztrátu 244 milionů eur. Ve stejném období loni byla firma v zisku 1,15 miliardy eur. Za šest měsíců do konce září přepravily největší evropské nízkonákladové aerolinky kvůli koronaviru o 80 procent méně pasažérů než před rokem. Šéf podniku Michael O'Leary předpokládá, že v příští letní sezoně bude kapacita na 50 až 80 procentech úrovně před pandemií.

Reklama

Hlavní zprávy