Hlavní obsah

Pochoutka s nejméně ekologickým obalem. Téměř se nedá recyklovat

Foto: Pixabay

Americké brambůrky Pringles, které jsou k dostání i v Česku, dostanou nový obal.

Reklama

Mnoho obalů obsahuje několik různých materiálů, a to je dělá téměř nerecyklovatelnými. Příkladem je i typická roura, ve které se prodávají chipsy Pringles. Firma Kellogg's, která značku vlastní, se proto obal rozhodla změnit.

Článek

Obal na chipsy Pringles byl pro recyklační společnosti noční můrou. Šlo o složitou konstrukci s kovovou základnou, plastovým víčkem, hliníkovým odtrhávacím uzávěrem a kartonovým obalem, který byl ještě vystlaný a lemovaný fólií. Britská Recyklační asociace proto obal označila za „recyklačního padoucha číslo jedna“, ještě spolu s lahví Lucozade Sport.

Podle serveru BBC výrobce chipsů Pringles, společnost Kellogg's, zkouší alternativu neekologického obalu. Odborníci však tvrdí, že ani ta není vhodným řešením.

Nová verze krabice je rovněž problematická, protože znovu kombinuje více rozdílných materiálů. Asi 90 procent obalu je vyrobeno z papíru, přibližně 10 procent tvoří plastová bariéra, která funguje jako těsnění a chrání potraviny před kyslíkem a vlhkostí, které by změnily chuť bramborových lupínků.

Dalším problémem je víčko. V některých obchodech Tesco jsou k dostání dvě varianty uzávěrů. Buď recyklovatelné plastové víko, nebo víko z recyklovaného papíru. „Trubka Pringles byla z hlediska recyklace špatně designovaná. Tato nová verze je ale vylepšením a my ji obecně vítáme,“ říká Simon Ellin z britské Recyklační asociace.

Tři miliony obalů denně

Společnost Kellogg's se domnívá, že obal musí být vzduchotěsný, jinak bude jídlo uvnitř zbytečné. „Upřímně řečeno, pokud se budou držet plastového víka, jen přispějí k problémům se znečištěním plasty. Lidé na piknicích je nechávají v přírodě, odkud si najdou cestu do potoků a do moře. To plastové víčko musí jít pryč,“ uvedl Ellin.

Nový design obalů na Pringles se připravuje už 12 měsíců. Trvanlivost pochutiny je 15 měsíců a v Evropě se každý den vyrobí tři miliony těchto obalů.

Kritizována je také láhev na sportovní nápoj Lucozade Sport. Pro recyklační stroje bylo těžké rozeznat plastovou láhev od plastu, kterým byl její povrch ještě obalen. Ellin vyzval výrobce, aby vnější obal zmenšil. Firma oznámila, že to plánuje udělat příští rok. Zároveň pracuje na novém materiálu, z něhož by se mohly v budoucnu lahve vyrábět. Je složen výhradně z extraktu z mořských řas, který je jedlý, biologicky odbouratelný a kompostovatelný.

Ochránci životního prostředí ale říkají, že takové banální změny nevyřeší globální ekologickou krizi, ve velkém měřítku pouze přispějí ke změně klimatu.

Reklama

Doporučované