Hlavní obsah

Případ možného únosu Babiše juniora: Pochybili hned tři policisté

Šestatřicetiletý syn premiéra Andreje Babiše se stal se svým svědectvím v kauze Čapí hnízdo přítěží pro svého otce.

Reklama

Syn premiéra se z kraje loňského roku obrátil na policii s žádostí o pomoc. V e-mailu napsal, že byl unesen na Krym. Ale jeho zprávu nikdo řádně neprověřil. Vyšetřování, jak se to mohlo stát, se teď podle deníku Neovlivní.cz chýlí ke konci. Není vyloučeno ani trestní stíhání nečinných policistů.

Článek

Andrej Babiš mladší svůj pobyt na Krymu pojmenoval na podzim v pořadu Zvláštní vyšetřování Televize Seznam zcela jasně: Byl jsem tam proti své vůli. Na přání otce, který si přál, abych zmizel kvůli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo.

Informaci, že byl zavlečen na Krym, pak už v loni v lednu z Ukrajiny poslal české policii. Nikdo se jí seriózně nezabýval. Policisté případ uzavřeli, aniž jej k tomu vyslechli. „Nevypovídal jsem,“ přišlo z e-mailu Babiše juniora reportérům Slonkové a Kubíkovi.

Zveřejnění této informace přimělo k zásahu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Vydal pokyn k prověření informace o únosu. A Generální inspekce bezpečnostních sborů začala zkoumat postup policistů, kteří juniorovo oznámení odložili.

Deník Neovlivní.cz ve středu napsal, že pochybili.

„V podezření jsou hned tři příslušníci policie. Ti mají odpovědnost za to, že byl případ odložen, aniž byl řádně prověřen,” řekl redakci zdroj detailně obeznámený s vyšetřováním.

Zda budou policisté obviněni, nebo jen kázeňsky postiženi, a zda se to bude týkat všech tří mužů, zatím podle serveru není jasné. „Čekalo se na znalecký posudek ohledně jejich vzájemné komunikace. Už by měl být brzy předložený a ten bude rozhodující,” uvádí Neovlivni.cz s tím, že GIBS má rozhodnout do půli května.

To, že je vyšetřování ve finále, potvrdil v SMS zprávě i dozorující státní zástupce Ondřej Štastný. „Prověřování se blíží ke konci. Vyšetřovateli GIBS jsem uložil, aby ve věci rozhodl nejpozději v první polovině května,” napsal Štastný.

Pořad Zvláštní vyšetřování se svědectvím Babišova syna si můžete pustit zde:

Epizoda Zvláštního vyšetřování s názvem Prázdniny na Krymu.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

První zmínka o únosu Babiše juniora se objevila loni v květnu na serveru Neovlivní.cz právě s odkazem na e-mail, který premiérův syn odeslal české policii začátkem ledna 2018.

„Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok. Můj otec potřeboval, abych zmizel po čas kauzy Čapí hnízdo,” stálo v e-mailu.

Andrej Babiš starší přitom do dotační kauzy Čapí hnízdo svého syna zatáhl sám. Během sněmovního grilování označil své děti a švagra za vlastníky resortu v rozhodném okamžiku, kdy tam přistály dotační miliony. Do té doby byla farma zaparkovaná pod holdingem Agrofert a na dotaci pro malé a střední podniky by neměla nárok. Nyní jsou Babišovy děti obviněné, že sehrály roli bílých koní.

Oznámení juniora o tom, že byl účelově zavlečen na Krym, však tehdy policie odložila. Případ ani nezačala vyšetřovat, s premiérovým synem nenavázala kontakt, nedozvěděli se tak o něm ani státní zástupci.

Stačilo k tomu jediné – fotografie, kterou doručili právníci premiérovy rodiny. Byl na ní Babiš mladší se svou matkou (miliardářovou první ženou). Na snímku, pořízeném v Bratislavě, drželi časopis s příslušným datem coby důkazem, že jde o aktuální fotku.

Svá slova o únosu však Andrej Babiš mladší nezměnil ani po půl roce. V listopadu 2018 v pořadu Zvláštní vyšetřování vypověděl, jak jej otcem najatý Rus Petr Protopopov odvezl v době vrcholící kauzy Čapí hnízdo na Krym – proti jeho vůli.

„On zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel,“ řekl reportérům Babišův syn.

Dodal, že k případu chce vypovídat, což posléze ještě potvrdil ze své e-mailové schránky. Pak se ovšem (těsně po odvysílání pořadu) za synem vypravil premiér Andrej Babiš a junior se odmlčel.

Nyní pobývá podle dostupných informací s matkou ve Švýcarsku a české policii se doposud nepodařilo navázat s ním kontakt.

Loňský postup kriminalistů z Prahy 1, kteří možný únos na Krym odložili, tak může být fatální. A samotnou podstatu případu – tedy Babišem popisované zavlečení – se už nepodaří osvětlit.

Český ministerský předseda tvrdí, že jeho syn neví, co říká. Poukazuje na psychickou nemoc juniora. Podle jeho verze poslal syna v doprovodu svého ruského spolupracovníka na Krym na ozdravný pobyt.

„Není pravda, že můj syn byl unesen. Je to jasné z dnešního prohlášení Policie ČR, která to vyšetřovala,“ řekl krátce po odvysílání pořadu. „Takže celá tato kampaň má za cíl jen vyvinout tlak na orgány činné v trestním řízení živé kauzy Čapí hnízdo. A k tomu to využívají opoziční politici, protože jaký by měli program, kdyby neměli Babiše. Kvůli tomu už zase svolávají mimořádnou schůzi. Kolikátou pak už kvůli Babišovi svolávají? Strany, které neměly žádný program, jen antiBabiš. Nejvyšší státní zástupce dal pokyn k prověření celé kauzy vymyšlené novináři.“

Reklama

Doporučované