Hlavní obsah

Případ politika ANO: Mezi podezřelými zakázkami je i dům s chráněným bydlením

Členové kontrolního výboru Brna-střed upozorňují na podezřelé zakázky za dalších 140 milionů korun.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Firma Dea Energetická, která se podílela na organizování zakázek na Brně-střed, je v likvidaci.

Článek

Historický dům v Křenové ulici. Městská část Brno-střed jej za 48 milionů korun nechala přestavět na chráněné bydlení. V malometrážních bytech budou díky univerzitnímu projektu Symbios společně bydlet vysokoškolští studenti a mladí lidé, kteří právě opustili dětský domov.

Historický dům však podle zjištění Seznamu patří k dalším podezřelým zakázkám (celkem za 140 milionů korun), které v posledních třech měsících prověřoval kontrolní výbor radnice Brna-střed.

Projekty schvalovali dnes již bývalí politici ANO Jiří Švachula a Petr Liškutin, které už policie za manipulování zakázek v hodnotě minimálně 180 milionů korun obvinila. A spolu s nimi dalších osm lidí.

Jiří Švachula byl čtyři roky místostarostou městské části a radním pro investice, Petr Liškutin šéfoval odboru investic.

Sedm členů kontrolního výboru zastupitelstva Brno-střed se kromě zmíněného domu v Křenové ulici zabýval také opravou bytového domu v Kounicově ulici. Cena zakázky přesahuje devadesát milionů korun. Společnost Metrostav tam opravuje fasádu domu, dvůr a sklepní prostory.

Zastupitelé zatím zkontrolovali tři největší zakázky, které už jsou v běhu a městská část už je nemohla stopnout. „Jen jim jsme věnovali tři měsíce intenzivní kontroly,“ řekl člen kontrolního výboru a opoziční zastupitel Gabriel Kurtis (Žít Brno), který pracuje jako architekt.

Jak už dříve Seznam Zprávy uvedly, kontroloři vidí problém v předražení některých položek. „V položkovém rozpočtu byly třeba interiérové dveře za 56 tisíc korun, cena byla až šestinásobná. Na základě naší zprávy se zhotovitelská firma ozvala městské části a nabídla slevu. Celkově se díky prověřování zakázek ušetřilo asi milion korun,“ popsala předsedkyně kontrolního výboru Monika Lukášová Spilková (Piráti).

Dům v Křenové ulici opravila společnost Frama.

Kontroloři z radnice tvrdí, že nesrovnalosti vznikly už při zadávání zakázek, které pro radnici chystala externí firma. „Projekty podle našeho názoru nejsou dobře zpracované a zavdávaly možnost na nadhodnocení zakázky,“ uvedl Kurtis.

Z registru smluv je patrné, že zadání zakázek v mnoha případech pro Brno-střed připravovala Dea energetická společnost. Ta přitom chystala desítky veřejných projektů za desítky milionů korun po celé České republice.

Její webové stránky nefungují. Podle zjištění Seznamu je od prvního července v likvidaci. Ještě loni zaměstnávala okolo šedesáti lidí. „Ano, má to souvislost s kauzami na Brně-střed. Už nemůžeme pod touto značkou podnikat. Rozsypaly se nám zakázky. Děláme pro veřejnou sféru a než se celá záležitost vyřeší, je nemyslitelné, abychom pokračovali,“ potvrdil pro Seznam Zprávy jednatel Libor Sekerka.

Zároveň odmítl jakékoli pochybení. „Policie u nás ve společnosti zasahovala a zajišťovala podklady, ale v tuto chvíli nemám informace, že bychom byli vyšetřováni,“ zdůraznil Sekerka.

A ohradil se proti zjištěním kontrolního výboru. „Nemá pravdu v ničem. Pracovali jsme stejně jako jiné společnosti v oboru. To, co jsme dělali, jsme činili na objednávku radnice,” řekl jednatel.

Zprávou kontrolního výboru se budou v nejbližší době zabývat odborníci z Vysokého učení technického. „Pro vyčíslení škody budou pro nás jejich nálezy naprosto zásadní,“ uvedla mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

Pokud se obvinění prokážou, škody půjdou do desítek milionů korun.

Státní zástupce Radek Mezlík, který má kauzu na starosti, už dříve nevyloučil, že se obvinění může rozšířit na další lidi. Ve vazbě už zůstávají pouze Švachula a podnikatel Petr Kalášek.

Zastupitelé z kontrolního výboru se nyní chtějí zaměřit na další opravy domů, které v minulém volebním období řešili lidé okolo Švachuly a Liškutina. „Budeme se věnovat větším zakázkám, které už byly postavené, a zakázkám menšího rozsahu,“ dodal Kurtis.

Reklama

Doporučované