Hlavní obsah

Připomínky 17. listopadu letos na jižní Moravě nebudou okázalé

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Bez okázalých oslav a hromadných akcí si města na jižní Moravě v úterý připomenou listopadové události let 1939 a 1989. V Brně se vedení města chystá na skromný pietní akt bez hudby a hostů.

Článek

Vysokoškolští studenti přenesou většinu plánovaných aktivit do on-line prostředí.

Ve Znojmě plánovali 17. listopadu při galavečeru předávat ceny města Znojma. Kvůli koronaviru a nouzovému stavu se ale neuskuteční ani galavečer, ani den otevřených dveří na radnici. „Události 17. listopadu si vedení města připomene položením květin a věnce k památníku v Horním parku. Pietní akt bude bez účasti veřejnosti,“ sdělila mluvčí Zuzana Pastrňáková.

Vedení Břeclavi zrušilo plánovaný lampionový průvod, který měl provázet oslavy 17. listopadu. Vedení města v úterý ráno alespoň položí věnce u památníku obětem komunistického režimu na Zámeckém náměstí, řekla ČTK mluvčí radnice Jana Pelcová.

Podobně se zachová také vedení Vyškova. „Pietní akt pro veřejnost jsme s ohledem na situaci zrušili. Samozřejmě každý si může výročí připomenout po své linií,“ uvedl mluvčí Vyškova Michal Kočí. Ani Hodonín žádné oslavy nepořádá, v plánu je pouze tichá vzpomínka, položení kytice a zapálení svíčky u pomníku Tomáše Garrigua Masaryka.

Studentský festival Brněnský sedmnáctý se uskuteční on-line. V plánu je vysílání debat pamětníků a aktérů listopadových událostí nebo zpřístupnění archivních materiálů. Přesto studenti chtějí připravit na náměstí Svobody také prostor pro zapálení svíček a položení květin.

„Vážíme si našich předchůdců, jejich obětí a úspěchů a cítíme povinnost si jejich činy připomínat,“ uvedl student JAMU Stanislav Čaban. „Sametovou revoluci jsme sice nezažili, ale o to víc je pro nás důležité ji připomínat a dávat prostor lidem, kteří v listopadu 89 byli při tom,“ napsal student Masarykovy univerzity Karel Doleček.

Reklama

Doporučované