Hlavní obsah

Příslib „polonormálního“ léta? S očkovacím pasem, zní z Řecka

Foto: Profimedia.cz

Snímek z očkování v Řecku.

Reklama

Podle řeckého ministra pro cestovní ruch by očkovací pasy a hromadné testování mohly přinést „polonormální léto“. Země se již na takovém zkušebním provozu dohodla s Izraelem, nyní má probíhat jednání také s Velkou Británií.

Článek

„Nechceme omezit cestování jen na ty, kteří byli očkováni, ale vzhledem k tomu, že požadujeme po těch, kteří někam cestují, aby měli negativní výsledek testu, jde o plýtvání zdroji, když jsou takhle testováni pokaždé i již očkovaní. Potřeba testů by mohla být omezena certifikátem o očkování,“ uvedl pro BBC Radio 4 řecký ministr pro cestovní ruch Haris Theoharis.

Na tom, že právě očkovací pasy jsou cestou k alespoň částečnému návratu do normálu, se již Řecko shodlo s Izraelem. V první polovině měsíce února totiž země podepsaly dohodu, jež na jejich území zmírňuje cestovní omezení vůči těm, kteří doloží potvrzení o podstoupené vakcinaci.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil nový přístup 8. února v Jeruzalémě spolu se svým řeckým protějškem Kyriakosem Mitsotakisem. Dohoda je podle informací navržena tak, aby jedincům, kteří splňují podmínky, umožňovala pohyb mezi zeměmi „bez jakýchkoliv omezení, bez podstoupení karantény, bez čehokoliv“, informuje agentura AP s odkazem na tiskovou konferenci izraelského předsedy vlády.

Dohoda přišla ve snaze posílit ekonomiky zemí v průběhu koronavirové pandemie, podle Mitsotakise ji umožnila zejména rychlost izraelské vakcinační kampaně, díky které je země v případě očkování proti covidu-19 světovým lídrem. „Očekávám, že to, co uskutečníme s Izraelem, bude zkušebním provozem toho, co můžeme nastolit s jinými zeměmi,“ citoval minulý týden server Politico řeckého premiéra.

A věci se opravdu daly do pohybu; podle britského listu The Times, který odkazuje na slova řeckého ministra pro cestovní ruch, již probíhají rané fáze jednání i se Spojeným královstvím. Podle Harise Theoharise momentálně probíhají diskuze o tom, zda a jak by bylo možné nastavit podobný systém jako s Izraelem.

Theoharis v rozhovoru pro BBC uvedl, že doufá v kladný výsledek jednání. Dodal také, že Velká Británie je jednou z nejrychleji očkujících zemí, a situace by tak do léta mohla být ještě „mnohem, mnohem lepší“. Řecko každoročně navštíví téměř 4 miliony Britů, Británie je tak podle webu Independent v otázce cestovního ruchu pro středomořský stát důležitá.

V rozhovoru řecký ministr také podotkl, že očkovací pasy jsou jakožto podmínka pro cestování lepší volbou, jelikož falšování potvrzení o negativním testu je jednodušší než falšování dokumentu ověřeného vládním orgánem. Sama britská vláda, která se k očkovacím pasům staví skepticky v případě domácího cestování, připustila, že po obnovení cest za hranice budou nevyhnutelné.

V průběhu minulého týdne se britský ministr zdravotnictví Matt Hancock nechal slyšet, že distribuce vakcín je „naprosto zásadní“ pro to, aby se vůbec mohly konat letní prázdniny. Přesto ale vyzval tamní obyvatelstvo, aby v případě prázdninového tématu zůstali trpěliví. „Vím, že lidé touží po jistotě, zda mohou mít letní prázdniny, ale v době pandemie jsou těžké časy a panuje velká nejistota. Obávám se, že lidé ještě budou muset být trpěliví, než tu jistotu získáme,“ cituje britský list The Guardian Hancocka.

A jak jsou na tom s očkováním Češi?

Podle údajů českého ministerstva zdravotnictví k 17. únoru bylo v zemi vykázáno přes půl milionu očkování proti covidu-19, dvě dávky vakcíny dosud získalo téměř 190 000 lidí. Izrael, který má přibližně o dva miliony obyvatel méně než Česko, už vykázal více než 4 miliony vakcinací.

Izrael se tak stal světovým očkovacím vzorem. Seznam Zprávy již dříve informovaly o dopise, v němž se český premiér odvolává na „nejužší pouta“ mezi Českou republikou a Izraelem a žádá o případné přebytky jeho vakcín. Prezident Miloš Zeman navíc před několika týdny veřejně řekl, že on i premiér Andrej Babiš napsali o pomoc s organizací očkovací kampaně.

Reklama

Doporučované