Hlavní obsah

Přistěhujte se a ušetříte. Řecko láká na poloviční zdanění příjmů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Řekové lákají zpět lidi, kteří kvůli dluhové krizi odešli pracovat do zahraničí. Země nepohrdne ani úspěšnými cizinci. Za to jim nabízí velkorysou nabídku. Promine jim polovinu daně z příjmů.

Článek

Řecko připravuje zákon, jenž nabídne významné daňové úlevy pracovníkům, kteří se do země přestěhují ze zahraničí. Plán má přivést zkušené a kvalitní pracovníky a zároveň zvrátit odliv „mozků“ během dluhové krize, která se zemí táhla od roku 2009.

O návrhu zákona informoval pro agenturu Reuters Alex Patelis, hlavní ekonomický poradce předsedy vlády Kyriakose Mitsotakise.

Patelis zároveň sdělil, že Řecko doufá, že by nový daňový zákon mohl přilákat takzvané „digitální migranty“. Měl tím na mysli pracovníky, kteří kvůli pandemii koronaviru přešli urychleně do režimu práce home office a zvykli si na něj. Poradce čeká, že v tom případě už lidem nic nebrání, aby se ze zahraničí přistěhovali a přitom nemuseli podávat výpověď v zaměstnání.

„Pracovník ze zahraničí, jenž se přestěhuje do Řecka, bude mít nárok na 50procentní osvobození od daně z příjmů, které zde vydělává, po dobu dalších sedmi let,“ uvedl ve středu s tím, že návrh bude parlamentu předložen do konce roku.

Poradce zároveň uvedl, že cílem vlády je aktuálně vytvářet pracovní místa, a to buď prostřednictvím jednotlivců, kteří se přistěhují do Řecka, nebo prostřednictvím samotných firem, jež do země pracovníky přesunou.

Balíček pobídek bude k dispozici pouze během roku 2021 a bude na něj mít nárok jen ten, kdo nebyl řeckým daňovým rezidentem za posledních sedm let.

Vláda zároveň neplánuje ani žádná omezení týkající se výše příjmů nebo typu práce. Podle Patelise daňová výhoda přiláká do země „zahraniční odborníky“. Doufá, že se díky tomu vrátí také alespoň 800 tisíc Řeků, kteří během dluhové krize odešli za prací do zahraničí.

„Pandemie koronaviru ukázala, že v mnoha případech je možné, aby si člověk vybral, kde bude žít a pracovat, díky technologii,“ dodal Alex Patelis.

Návrh zákona je další iniciativou předsedy vlády Kyriakose Mitsotakise, který je zároveň lídrem středopravicové strany. Ten se od loňského roku, kdy byl zvolen do funkce, snaží do země přilákat investice po více než čtyřech letech levicových vlád, které se k podnikání stavěly méně vstřícně.

Podle Evropské komise bude Řecko v roce 2020 kvůli pandemii čelit dalšímu devítiprocentnímu poklesu hrubého domácího produktu. Očekává se, že nezaměstnanost dosáhne přibližně 18 procent, což je výrazně méně, než země zaznamenala na vrcholu krize, ale stále je to jedna z nejvyšších hodnot v Evropě.

Agentura Moody’s Investors Service navíc v minulém týdnu zlepšila úroveň rizika investičního prostředí země s odvoláním na vysoký růstový potenciál. I na pro byznys zlepšující se situaci v zemi reagují firmy, jako jsou Microsoft a Volkswagen. Ty nedávno oznámily plány na investice v Řecku.

Reklama

Doporučované