Hlavní obsah

Proč nejde očkování? V nemocnici popsali, jak to Babišův tým připravil

Foto: Vojtěch Veškrna/ Seznam Zprávy

Sklízíme ovoce populismu, říká majitel nemocnic v Berouně a Hořovicích Sotirios Zavalianis.

Reklama

Vakcinaci řídí tři státní informační systémy, k tomu je vždy i nemocniční. „Příprava softwaru je skandální, systémy spolu nekomunikují,“ tvrdí Sotirios Zavalianis i jeho manažeři, kteří provozují nemocnice v Hořovicích a Berouně.

Článek

Tohle je totální chaos, sklízíme ovoce populismu.

Těmito slovy ohodnotil v rozhovoru pro Seznam Zprávy vládní kroky v boji s koronavirem majitel středočeských nemocnic v Hořovicích a v Berouně Sotirios Zavalianis. Podnikatel ve zdravotnictví Babišovu kabinetu vyčítá, že tak jako už několikrát v předchozích měsících obětoval vše krátkodobým politickým cílům, než aby se skutečně poctivě a efektivně věnoval boji s nakažlivou nemocí.

„Dělají politiku jen na krátkodobé efekty, aby byl na pár hodin klid. Oheň sice dále hoří, ale jde o to, aby ten kouř nebyl tolik vidět,“ používá Zavalianis příměr. Výsledkem podle něj je stále rostoucí zoufalost lidí, kteří se už neztotožňuji s vládními opatřeními a hledají kličky, jak je obejít.

Podnikatel Zavalianis říká, že v tuto chvíli se i jeho nemocnice potýkají s tím, jak je zcela nepřipraveno masové očkování. „Loni zjara se mohli ještě vymlouvat, že ve světě nejsou ochranné pomůcky, aby tím zdůvodnili, proč nejsou žádné u nás. Po prázdninách se zase mohli vymlouvat, že nevěděli, že přijde druhá vlna pandemie. Ale teď už se nemohou vymlouvat, že neměli čas na přípravu vakcinace. O tom, že se očkovat bude, přece víme všichni minimálně tři čtvrtě roku,“ zkritizoval Zavalianis Babišův tým.

Proto nechápe, proč nebyla vládou dopředu připravena logistika, proč nebyla nachystána a schválena očkovací strategie a proč nejsou k rukám zdravotníků řádně připraveny informační systémy.

Čtyři systémy u každého očkování

Pozdě naprogramovaný software je právě tou oblastí vakcinace, která teď nemocnice vedle chybějící vakcíny také asi nejvíce pálí. I manažeři Zavalianisovy skupiny Akeso Holding poukazují na až alarmující nepřipravenost.

Jde o to, že jednotlivá očkovací místa využívají nejen nejvíce diskutovaný rezervační a registrační systém (CRS), který se začal připravovat teprve na konci loňského roku, ale současně ještě tři další. Zdravotníci musí také pracovat se systémem ISIN (Informační systém infekčních nemocí), do něhož se zapisují všechny údaje o provedené vakcinaci a z něhož lze také naočkovaným vytisknout certifikát.

Vedle toho je tady ještě webová aplikace Covid Forms App (CFA), propojená na Národní dispečink očkování. Přes ni se zase úřadům reportuje o stavu vakcíny a souvisejícího materiálu (jehel, stříkaček, fyziologického roztoku), také systém poskytuje informace o jednotlivých kategoriích očkovaných. A vedle těchto tří státních systémů musí každá nemocnice veškerou poskytnutou péči zdokumentovat i ve vlastním nemocničním informačním systému (NIS).

Manažer František Vlček, který je v Zavalianisově holdingu ředitelem pro procesy, kvalitu a efektivitu, vidí zásadní problém nejen v tom, že je vše takto „roztříštěné“, ale také že jednotlivé systémy zatím nejsou schopny spolu komunikovat.

Vše, co by mělo jít zapsat jedním klikem, se podle něho musí evidovat opakovaně na více místech, což by po startu skutečně masivního očkování bylo nesmírně náročné na administrativu.

„Pokud se nic nezmění, v příštích týdnech budeme přeťukávat lidi z jednoho systému do druhého. Z toho rezervačního budeme muset data manuálně exportovat do excelu a potom vpisovat do dalšího systému. I v ISIN dodnes pracujeme manuálně. Lidi, které naočkujeme, tam musíme manuálně zapsat, protože není vytvořena webová služba, přes kterou bychom byli schopni s tímto systémem komunikovat napřímo,“ popisuje Vlček některé z problémů.

Dzurilla: Na funkci to nemá vliv

Seznam Zprávy v této věci oslovily vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurillu, aby osvětlil, proč systémy spolu řádně nekomunikují.

Dzurilla tvrdí, že zmíněné tři státní systémy – CRS, ISIN, CFA –, stejně tak „centrální dashboard“, spolu komunikují v „rozsahu, který je potřebný pro plnění jejich funkcí“.

A obsahují podle něj i rozhraní, která umožňují propojení s dalšími externími systémy. „Není tedy problém, aby se jakýkoli nemocniční informační systém s nimi přímo propojil. Například do ISIN by pracovníci nemocnice nemuseli vstupovat vůbec. Datová rozhraní jsou definována a zveřejněna. Samozřejmě jsou průběžně optimalizována a rozšiřována, ale základní funkce jsou plně funkční a několik prvních nemocnic již od minulého týdne hlásí data do ISIN výhradně skrze své vlastní nemocniční systémy,“ sdělil pro Seznam Zprávy Dzurilla.

Zavalianisův manažer Vlček k tomu ale dodává, že systém ISIN se neustále průběžně upravuje, a to právě včetně webové služby a souvisejících číselníků, takže zatím není možné se na něj z nemocničního informačního systému napojit spolehlivě.

„Navíc si uvědomte, že dodavatelé nemocničních informačních systémů musí příslušným způsobem upravit i náš software, na což potřebují nějaký čas a hlavně stabilní prostředí, kdy se věci nemění každým dnem,“ poukazuje na realitu.

Hlavní příčinu tedy nevidí ani tak v práci IT specialistů státu, ale celkově ve špatném plánování. „V době, kdy se začalo očkovat, nebylo nic. To považuji za skandální, vždyť všichni věděli, že tento okamžik přijde. Následně je nám vnucen systém, který je upravován za pochodu. Snažíme se ale věřit, že se to v nějaké krátké budoucnosti podaří doladit,“ uvedl František Vlček.

Přišlo šílené datum

V Berouně a v Hořovicích začali očkovat 7. ledna, souhrnný počet naočkovaných z obou míst se začíná blížit třem tisícům. Tak jako jinde se teď zdravotníci chystají na přeočkování „první várky“ z prioritní skupiny. Pro další lidi – seniory nad 80 let – zatím vakcíny nejsou. A podle vedení k tomu ani zatím z výše uvedených důvodů nejsou vytvořeny podmínky. Vinou státu.

Za současné situace je tak odklad očkování další skupiny možná výhodou, aby byl čas problémy vyřešit. „Mezitím ale musíme také normálně fungovat, nejen očkovat, ale starat se i o pacienty s covidem-19, kterých máme plné nemocnice, a tisíce lidí denně testovat,“ popisuje manažer Vlček, jak se perou s realitou.

Majitel nemocnic Sotirios Zavalianis si nebere servítky. „Bylo tady dost času všechno kolem očkování připravit daleko dříve, software i logistiku. Já v tom vidím další důkaz o neschopnosti státního aparátu,“ uvedl.

Koneckonců těžko pochopitelné průtahy ohledně fungování informačních systémů v minulých dnech přiznal pro Seznam Zprávy i vládní zmocněnec Dzurilla.

„Pokyn k vytvoření registračního systému k očkování jsme dostali velmi těsně před Vánocemi, 22. prosince. Do té doby jsme byli zabraní do antigenního testování,“ bránil prvotní chyby systému v podcastu Ptám se já.

„Neumím odhadnout, proč se nezačalo dřív. Čekali jsme, až vznikne nějaké zadání,“ dodal s tím, že původně očekával, že bude na přípravu času více. Ale pak podle jeho slov přišlo „šílené“ datum, dokdy má být vše hotovo – 15. ledna.

Reklama

Související témata:

Doporučované