Hlavní obsah

Proč je na tom Faltýnek jinak než Babiš? Napsali, že nebyly důkazy, říká jeho advokát

Jaroslav Faltýnek je z kauzy Čapí hnízdo venku, vyšetřování Andreje Babiše pokračuje.

Reklama

„Nebyly opatřeny důkazy pro jeho trestní stíhání,“ cituje z dokumentu státního zastupitelství Faltýnkův advokát.

Článek

Trestní stíhání Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo bylo ve čtvrtek ukončeno, protože podle žalobců není proti místopředsedovi hnutí ANO dost důkazů.

Seznamu to řekl Faltýnkův obhájce Josef Bartončík.

„Nebyly opatřeny důkazy pro jeho trestní stíhání,“ citoval Seznamu Bartončík z rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Praze, které dostal ve čtvrtek po 16. hodině.

S Faltýnkem, který patří mezi čtyři původně obviněné, jejichž stíhání bylo ve čtvrtek zrušeno, Bartončík podle svých slov dokument ještě osobně neprobíral.

Video: Zvrat v kauze Čapí hnízdo

V kauze Čapí hnízdo bylo zastaveno stíhání čtyř lidí.Video: Seznam Zprávy

Místopředseda hnutí ANO a dlouholetý manažer Andreje Babiše byl stíhán, protože se podle policejní vyšetřovací verze podílel na převodu akcií farmy Čapí hnízdo tak, aby splnila pravidla pro udělení zhruba padesátimilionové dotace z Evropské unie.

Faltýnek byl tehdy místopředsedou představenstva firmy ZZN Pelhřimov, která dříve farmu vlastnila. Když ale došlo k schválení dotace, vlastnili ji, jak uvedl Babiš v roce 2016 ve Sněmovně, jeho děti a bratr jeho manželky.

Advokát Bartončík chce s Faltýnkem řešit i to, zda bude žádat odškodnění za trestní stíhání.

„Je to zatím předčasné. Vyhodnotíme si to, ale zatím není na pořadu dne,“ dodal Bartončík.

V kauze Čapí hnízdo tak policie momentálně stíhá sedm obviněných, kromě Andreje Babiše také jeho manželku, další rodinné příslušníky a dva Babišovy zaměstnance, kteří se podíleli na vyřízení dotace.

Reklama

Související témata:

Doporučované