Hlavní obsah

Proč si fanoušci přejí, aby slavní jezdci ničili své skateboardy a snowboardy

Zlomená prkna slavných snowboardistů a skateboardistů znovu v kurzu. Jsou z nich páskyVideo: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zlomené prkno je už většinou k ničemu. Ale co když je to zlomený snowboard Halldora Helgasona, jednoho z nejlepších snowboardistů světa? Anebo skateboard nejlepšího Čecha Maxe Habance? Plzeňská firma Horsefeathers z nich pro fanoušky vyrábí originální pásky.

Článek

„Je to naše specialita. Jednoho dne jsme dostali nápad, že bychom dělali pásky ze zničených skateboardů a snowboardů a ujalo se to,” vysvětluje zakladatel Horsefeathers Hanuš Salz.

Zlomená prkna firma získává od slavných jezdců, kteří s ní spolupracují. Těmi jsou například Halldor a Eiki Helgasonovi, Švéd Mans Hedberg, Angličan žijící v Andoře Tyler Chorlton nebo český rider Dušan Kříž. Výroba se odvíjí podle toho, jak právě oni ničí svá prkna. Za sezonu to ale není víc než sto pásků.

Každé fatální poničení musí být přesně zdokumentované, protože zákazník k opasku dostane i dokumentaci – kdo na prkně jezdil, jak dlouho a kdy a jak ho zlomil.

Z prkna pak ve firmě vyříznou sponu – její vrchní strana je v tomto případě tvořená skluznicí, aby vyniklo používání, poškrábání a patina. Každý pásek má i své sériové číslo a zákazník si ho může zapsat do on-line databáze originálních pásků.

Značka Horsefeathers vznikla před třiceti lety jako školní projekt v Kanadě. Do skutečného života ji Hanuš Salz uvedl až po svém návratu do Česka. Začínali s faxem a regálem v obývacím pokoji a dnes jejich zboží znají lidé v třiceti zemích světa.

Pásky z prken slavných sportovců jsou sice originální, ovšem jen drobné doplnění celého sortimentu. Nejvíce firma prodává trika, mikiny a oblečení na hory. To se sice šije v Asii, ale veškerá příprava kolekce se děje v Plzni. V poměrně malé kanceláři, kde jedním kliknutím na počítači změníte nejenom střih plánované bundy, ale třeba i barvu.

Poté, co jsou jednotlivé kusy z kolekce navržené, odešlou se do Asie a za tři týdny přijdou vzorové kusy. Ty se pak dále upravují a zdokonalují.

Reklama

Doporučované