Hlavní obsah

Proces století. Dánsko napjatě čeká na rozsudek v kauze zavražděné novinářky

Dánsko napjatě čeká na rozsudek v kauze zavražděné novinářky.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Peter Madsen, který brutálně zavraždil švédskou novinářku Kim Wallovovou by se dnes měl dočkat rozsudku.

Článek

Kodaňský soud má dnes vynést rozsudek nad sedmačtyřicetiletým dánským konstruktérem Peterem Madsenem, který čelí obvinění z toho, že loni na ponorce vlastní výroby brutálně zavraždil třicetiletou švédskou novinářku Kim Wallovou a její tělo rozřezal na kusy. Dánská prokuratura pro něj žádá doživotí.

Obžalovaný své výpovědi několikrát změnil a nabídl dohromady několik verzí příběhu, přičemž odmítl, že by Wallovou zavraždil nebo znásilnil, přiznal ale, že se těla rozhodl zbavit, rozřezal je a hodil do moře.

Pitva mimo jiné odhalila 14 poranění v oblasti genitálií oběti, což podle prokuratury svědčí o sexuální povaze činu. Příčinu úmrtí novinářky nelze určit s jistotou, ale její plíce vykazovaly rysy mechanického dušení, které mohlo nastat při podřezání nebo udušení oběti.

Státní zastupitelství dále uvedlo, že Madsen čin chladnokrevně naplánoval; na palubu si mimo jiné vzal nástroje, které s sebou běžně nevozil - pilu, šroubováky a nože. Těmi údajně Wallovou před zavražděním mučil.

Madsen zkonstruoval přibližně čtyřicetitunové a 18 metrů dlouhé plavidlo UC3 Nautilus a vytvořil tak největší amatérsky postavenou ponorku na světě.

Reklama

Související témata:

Doporučované