Hlavní obsah

Prodělal mozkovou příhodu a protialkoholní léčbu. V Senátu chci bránit expanzi Babiše, říká Ruml

Otevřený rozhovor s Janem Rumlem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozhodl jsem se, že se vrátím do Senátu. Dost bylo té šílené rozpolcenosti společnosti. Chci bránit expanzi Babiše a vlády. Nabízím, že budu ombudsmanem pro lidi, kteří žijí v mém volebním obvodu, říká ke své možné kandidatuře do Senátu bývalý politik Jan Ruml. U Pirátské strany neuspěl. Teď zvažuje, že by kandidoval jako nezávislý.

Článek

„Člověk se na odmítnutí od Pirátské strany musí koukat s určitým nadhledem. Budu muset najít jinou cestu. Řada lidí si pamatuje devadesátá léta a lidi, kteří tehdy působili v politice. Piráti to řekli jednoznačně, že neberou politiky z tehdejších let. Doufám, že lidé si tu dobu spojují i s určitou nadějí,“ tvrdí Ruml a odmítá, že by v 90. letech byli pouze špatní politici.

V Senátu by podle svých slov chtěl dát lidem naději, že všechno není špatné a strach nás nemusí ovládat. „Prezident Zeman vsadil na to, že společnost je rozpolcená. Má na tom i svůj podíl. Je tady část lidí, která má velký strach z globalizace, nových technologií, nemocí či nízkých důchodů. Když lidé mají strach, tak se přiklání k někomu, kdo je tam dlouho a mají u něho pocit, že tam nebude hůře. Druhá polovina jsou lidé, kteří žijí s nadějí z budoucnosti. Babiše a Zemana nevolí nevzdělaní lidé, jsou to pouze lidé, kteří mají obavy. Chtěl bych s těmi lidmi mluvit o tom, jak je těch obav zbavit,“ popisuje motivaci pro svoji kandidaturu Ruml.

Ve velmi otevřeném rozhovoru s Renatou Kalenskou promluvil Ruml i o své protialkoholní léčbě a mozkové mrtvici. „Že bych chlastal při té politice, tak to opravdu ne. Už se v ní nepije tak markantně jako dříve,“ říká Ruml s tím, že z léčebny musel odejít kvůli zdravotním problémům. Na podzim se do ní hodlá vrátit.

Jak by chtěl lidem naději vrátit? Zvládl by fyzicky a zdravotně působení v Senátu? Jak se dívá na dnešní politiku?

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované