Hlavní obsah

Prokleté potrubí. Přímo do Visly po roce zase tečou splašky z Varšavy

Foto: Profimedia.cz

Splašky z levobřežní části Varšavy po roce znovu tečou do řeky Visly (snímek z loňského srpna).

Reklama

Středeční Středoevropský deník píše o další havárii varšavského potrubí, která komplikuje politické plány rivala prezidenta Dudy. Přečtete si také o vývoji epidemie v Rakousku či podpoře slovenské prezidentky pro ČR.

Článek

Přesně po roce další havárie

Polské hlavní město se po roce znovu potýká se závažnou havárií čistírny odpadních vod. Opět prasklo potrubí, které odvádí splašky pod dnem Visly z levobřežní části Varšavy do čistírny Czajka na pravém břehu. Splašky tak od sobotního odpoledne tečou přímo do řeky Visly.

Podobná havárie se stala už loni na konci srpna. Pod dnem Visly se krátce po sobě porouchala obě potrubí. Odpadní vody pak nasměrovaly městské služby přímo do řeky – vytékalo jich 3000 litrů za sekundu. Po třech týdnech armáda postavila pontonový most přes Vislu, po kterém vedlo provizorní náhradní potrubí. Oprava havárie trvala do listopadu.

Pontonový most teď armáda postaví znovu, tentokrát nejspíš na náklady města. Loňská havárie zasáhla do kampaně před polskými parlamentními volbami a politické třenice mezi liberálním primátorem Varšavy a neúspěšným prezidentským kandidátem Rafałem Trzaskowským a konzervativní vládou se opakují i letos.

Den před sobotní havárií potrubí proběhla jeho revize, která žádné závady neodhalila. Podle deníku Rzeczpospolita Varšavu „oběhla zvěst o sabotáži či teroristickém útoku“. Městské vodárny a kanalizace požádaly prokuraturu o prošetření havárie, eventuální sabotáž má prověřit tajná služba ABW. Podle mluvčího vlády Mateusze Morawieckého ale útoku ani sabotáži nic nenasvědčuje. Na pokyn prokuratury v úterý na varšavském magistrátu kvůli závadě zasahovala policie.

Foto: Facebook: Rafał Trzaskowski

Odborníci kontrolují tunel pod Vislou, kterým vede prasklé odpadní potrubí.

Primátor Trzaskowski, který letos neúspěšně kandidoval v polských prezidentských volbách, oznámil, že kvůli havárii Czajky odkládá založení nového společenského hnutí. V něj chce přetavit více než 10 milionů hlasů, které dostal ve druhém kole voleb.

Čaputová se zastala Vystrčila

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se zastala předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila. Tomu kvůli návštěvě Tchaj-wanu pohrozil čínský ministr zahraničí Wang I. Vystrčil prý „zaplatí vysokou cenu“.

„Slovensko stojí za Českou republikou. Vztahy mezi EU a Čínou jsou založené na dialogu a vzájemném respektu. Hrozby namířené proti jednomu z členů EU a jeho představitelům jsou v rozporu se samotnou podstatou našeho partnerství a jako takové jsou nepřijatelné,“ napsala Čaputová na Twitteru.

Už v úterý se Vystrčila zastal německý ministr zahraničních věcí Heiko Maas a také Norbert Röttgen, který vede zahraniční výbor Spolkového sněmu.

Turecký špion ve Vídni

Rakušané odhalili Turky najatého špiona. Dotyčný člověk se přiznal, že prováděl špionáž pro tureckou tajnou službu. Podle ČTK ministr vnitra Karl Nehammer v úterý Ankaru varoval, že Vídeň nebude takovou činnost tolerovat. Odhalení přišlo po rozsáhlém policejním vyšetřování násilných potyček mezi tureckými a kurdskými skupinami v červnu ve Vídni.

Na oslavy zvěte míň lidí, doporučuje rakouská vláda

Rakouská vláda ve středu kvůli pandemii koronaviru oznámila nová doporučení. Původně se přitom předpokládalo, že půjde přímo o nařízení.

Doporučení zahrnují kromě dodržování minimální vzdálenosti a hygienických opatření a nošení roušek také stanovení maximálního počtu lidí na oslavách na 25. Před řečnické pultíky politiků přibyla plexiskla, která byla vidět na tiskových konferencích na jaře. Kabinet kancléře Sebastiana Kurze má také v pátek představit koronavirový semafor.

Ministr zdravotnictví Rudi Anschober ve středu shrnul, že v posledních týdnech došlo k významnému nárůstu nových infekcí covidem-19. Počet pacientů na odděleních intenzivní péče však zůstal téměř stejný.

Rakousko hlásí za úterý 327 nových případů nákazy koronavirem, 140 jich připadá na hlavní město. Za den se provedlo 17 441 testů.

Okupační stávka v Budapešti

V Maďarsku probíhá střet o podobu Univerzity divadelních a filmových umění. Už v pondělí odstoupilo vedení školy na protest proti dosazení nové správní rady, která podle něj ohrozí nezávislost instituce.

Univerzitu se 155 let starou tradicí přesunul loni zákon z vlastnictví státu do majetku soukromé nadace, do jejíhož vedení vláda premiéra Viktora Orbána dosadila „své lidi“. Sám Orbán se přitom netají tím, že jeho cílem je „vtisknout politický systém do kulturní éry“. Zmíněná univerzita je v pravicových vládních kruzích obecně považovaná za liberální.

Studenti školy na protest proti „restrukturalizaci“ školy uspořádali demonstraci a pak se v budově zabarikádovali a vyhlásili okupační stávku.

Reklama

Související témata:

Doporučované