Hlavní obsah

Prominentní soudce na zájezdu za 123 tisíc. O talár nepřijde

Foto: Martin Sekanina/CNC, Profimedia.cz

Místopředseda Vrchního soudu v Praze Stanislav Bernard odmítl kvůli zájezdu od Pelty rezignovat. Kus svého vlivu však ztratí.

Reklama

Předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl v rozhovoru vysvětluje, proč a jak potrestal svého místopředsedu Stanislava Bernarda, který si nechal od FAČR zaplatit lukrativní zájezd do Francie.

Článek

Dva přední soudci Vrchního soudu v Praze se před čtyřmi lety nechali pozvat na fotbalové Euro do Franice.

Fotbalová asociace České republiky (FAČR), vedená tehdy Miroslavem Peltou (nyní souzeným za manipulace s dotacemi), zaplatila tehdejšímu předsedovi Vrchního soudu v Praze Jaroslavu Burešovi a místopředsedovi Stanislavu Bernardovi a jejich příbuzným (synovi, respektive manželce) zájezdy v hodnotě kolem 123 tisíc korun.

Zatímco pro Jaroslava Bureše je případ uzavřen, protože už ze zdravotních důvodů složil soudcovský mandát, pro Stanislava Bernarda má dohru. Jeho nadřízený, nový předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl, ho totiž vyzval k rezignaci.

Stanislav Bernard výzvu nevyslyšel, avšak jeho pozice u soudu se mění. „Doktor Bernard měl přidělené některé správní agendy, to znamená gremiální činnost, judikaturu, vztahy s krajskými soudy a podobně. To už vykonávat nebude,“ řekl Luboš Dörfl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Krom jiného vysvětluje, jak může Bernardův případ soudcům prospět a jak ovlivnil vztahy na Vrchním soudu v Praze.

Foto: Milan Malíček / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl.

Po zveřejnění informací, jak se místopředseda soudu nechal pozvat na fotbalový zájezd do Francie, jste říkal, že to ve vás budí pochybnosti a celou věc vyšetříte. Už máte výsledek?

Co se týče místopředsedy Stanislava Bernarda, za běžných okolností bych podal návrh na kárnou žalobu a ponechal rozhodnutí o případném trestu na kárném senátu. Problém ale je, že zákon dává tříletou promlčecí lhůtu a pak se kárný soud těmito případy nezabývá.

Případ je promlčen, kárný soud zasedat nebude, rozhodnutí tedy bylo na vás…

Stanovisko jsem projednal se členy soudcovské rady, abych získal zpětnou vazbu a zjistil, jak to oni vnímají. Musím říct, že všichni potvrdili, že chování místopředsedy je přes čáru. Nakonec jsem tedy pana Stanislava Bernarda vyzval, aby přijal osobní odpovědnost a rezignoval na funkci místopředsedy vedení.

Jaká byla jeho reakce?

Rozhodl se, že rezignaci nepodá. Domnívá se, že celá ta akce nebyla spojená se soudcovským mandátem, ale vztahovalo se to k dobrovolné činnosti ve fotbale, kde dlouhá léta pracuje jako předseda arbitrážní komise a legislativní rady FAČR.

Co to tedy znamená?

Zůstane místopředsedou vrchního soudu, protože není možné ho z funkce odvolat. Tuto kompetenci má pouze kárný senát. To, co já mohu udělat, jsou změny v jeho rozvrhu práce. Od prvního června bude řešit pouze své kauzy a nebude se jakkoliv podílet na řízení soudu jakožto místopředseda.

Jak se reálně změní jeho pracovní agenda?

Místopředsedové soudů mají od předsedy soudu delegované kompetence. To znamená, že řídí své úseky. Doktor Bernard měl přidělené některé správní agendy, to znamená gremiální činnost, judikaturu, vztahy s krajskými soudy a podobně. To už vykonávat nebude.

Připadal v úvahu finanční postih?

K tomu nemám žádné pravomoci.

Takže jediné, co můžete udělat, je pouze to, co jste učinil?

Ano.

Městský soud v Praze momentálně řeší kauzu rozdělování sportovních dotací. Mezi obžalovanými je i Miroslav Pelta, který právě v roli bývalého předsedy FAČR rozhodl o zaplacení výletu za fotbalem soudci Stanislavu Bernardovi. V případě odvolání bude případ rozhodovat právě Vrchní soud v Praze. Nebude to budit pochybnosti?

Nedovedu si představit, že by trestní jednání v jakékoliv věci měl Stanislav Bernard šanci ovlivnit. Mám za to, že zákonné pojistky jsou dostatečné. Subjektivně z toho obavu nemám, ale chápu, že pro veřejnost je to situace povážlivá. Proto jsem udělal alespoň ty kroky, že žádnou řídicí činnost místopředseda vykonávat nebude.

Každopádně to nenese dobré světlo směrem k veřejnosti.

Já z toho nemám radost, protože to musím veřejnosti vysvětlovat, nicméně jsme se shodli, že z toho plyne velké poučení nejen pro pana Bernarda, ale pro soudce obecně. To, že jste ten případ rozvířili, že se o tom mluví, je dobře, i když nám je ten případ nepříjemný. Působí to totiž jako generální prevence. Že si soudci musí dát větší pozor. Musí si uvědomit, že pro ně jsou etická pravidla přísnější než pro kohokoliv jiného. A ne vždy si to uvědomují.

Změnilo to nějak váš vztah se Stanislavem Bernardem?

To nepochybně.

V jakém směru?

Když někomu řeknete, že s ním nechcete spolupracovat, protože se domníváte, že udělal nějakou chybu, kterou si nechce připustit, tak to asi vaše vztahy změní. Nepřátelé nejsme, ale vztahy nejsou tak dobré, jako byly.

Reklama

Související témata:

Doporučované