Hlavní obsah

Pronajímat levné byty města státním zástupcům je v pořádku, rozhodla etická komise

Foto: Shutterstock.com

Nové vedení Prahy v lednu rozhodlo, že soudcům a státním zástupcům nájmy obecních bytů prodlužovat nebude.

Reklama

Nové vedení Prahy se v lednu rozhodlo neprodlužovat nájmy soudcům a státním zástupcům v obecních bytech. Podle Etické komise Unie státních zástupců je ale pronájem levného bydlení státním zástupcům v pořádku.

Článek

Pronajímat levné obecní byty státním zástupcům je v pořádku. K takovému závěru alespoň došla Etická komise Unie státních zástupců, když probírala případ levných pronájmů městských bytů soudcům a státním zástupcům, na který dříve poukázal Seznam. Jediný problém by komise spatřovala v případě, že by státní zástupce platil ještě nižší cenu než ostatní uživatelé levných obecních bytů.

„Etická komise neshledává nic závadného na užívání obecních bytů státními zástupci, pakliže jsou podmínky pro získání možnosti užívání bytu a podmínky samotného užívání bytu stanoveny pro státní zástupce stejně jako pro ostatní zájemce, včetně výše nájemného,“ píše se ve stanovisku etické komise. Ostatní zájemci jsou v tomto případě například hasiči nebo policisté, nikoli každý, kdo o obecní byt požádá.

Bývalý prezident Unie Petr Cigánek se kvůli možné podjatosti rozhodování nezúčastnil, původně pětičlenná komise se tak usnesla ve složení Brigita Bilíková, Ivo Ištvan, Jan Jakovec a Zdeněk Matula.

Případ odstartoval před necelými dvěma lety. Seznam tehdy upozornil na to, že soudci a žalobci platí v městských bytech okolo 60 korun za metr čtvereční. Což je cena, kterou běžně platí sociálně slabí. Přitom v lokalitách, kde žijí, se tržní nájem pohybuje okolo částky 300 korun. Jenže soudci a státní zástupci mají v Praze průměrné platy zhruba 100 tisíc korun měsíčně.

Nové vedení Prahy proto v lednu rozhodlo, že soudcům a státním zástupcům smlouvy prodlužovat nebude. U smluv na dobu neurčitou bude Praha postupně podle zákona zvyšovat nájem. Ostatních zaměstnanců justice se toto opatření netýká, protože mají v porovnání se soudci a státními zástupci nízké platy.

Podle pražského radního Adama Zábranského se případ týká více než dvou desítek soudců a státních zástupců. Dalších dvacet osm bytů Praha soudcům a státním zástupcům pronajímá na dobu neurčitou.

Reklama

Související témata:

Doporučované