Hlavní obsah

Protilátky docházejí, ministerstvo jich objednalo o 10 tisíc méně, než mohlo

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Monoklonální protilátky brání šíření viru v těle a chrání před vážným průběhem nemoci.

Reklama

Tři nemocnice, které distribuují monoklonální protilátky k léčbě covid-19, od pátku neposílají slíbené dodávky do dalších nemocnic. Zásoby totiž docházejí tak rychle, že si je musí nechat pro vlastní potřebu.

Článek

Distribuční místa jsou Fakultní nemocnice v Motole, Thomayerova nemocnice a Fakultní nemocnice Brno. Některá zdravotnická zařízení po republice, která jsou na trojici nemocnic s dodávkami závislá, už přestala protilátky podávat. Nedostatek protilátek zavinila velká poptávka, kterou Ministerstvo zdravotnictví podle výše objednávek nečekalo. Objednalo jich o 10 tisíc méně, než mohlo. Navíc není jasné, kdy přesně do Česka dorazí.

Na problém docházejících protilátek upozornila středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN). Podávat protilátky přestala Nemocnice Příbram, která to oznámila na svých webových stránkách v pátek ráno.

„Stav ve Středočeském kraji je aktuálně následovný: Kladno a Příbram mají zásoby protilátek pouze na víkend. Benešov a Kolín přibližně 5 až 7 dní, Mladá Boleslav na 10 dní. Důvod, proč zásoby došly? To mi hlava nebere,“ komentuje hejtmanka Pecková pro Seznam Zprávy.

Podle mluvčího Ministerstva zdravotnictví Daniela Köppla by měla část dodávky přijít příští týden a část v prosinci. Celkem by se mělo jednat o 24 tisíc dávek protilátek. Hejtmanka Pecková zase řekla, že podle jejích informací by 23. listopadu mělo dorazit 500 balení bamlanivimabu a lék REGN-COV2 10. prosince.

„16. 11. vyjádřilo Ministerstvo zdravotnictví zájem o nákup dalších 15 000 dávek experimentálního léčivého přípravku REGN-COV2, přičemž jsme pro Českou republiku mohli nabídnout až 25 000 dávek. Vzhledem k hrozícímu výpadku dostupnosti monoklonálních protilátek na úrovni aplikačních center jsme se zavázali uskutečnit vše pro to, aby tato dodávka mohla být realizována již v prosinci 2021,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí společnosti Roche Jiří Pešina. Odmítl ale přesné datum 10. prosince, protože před samotným dovozem léku musí proběhnout nezbytné administrativní úkony a smluvní ujednání.

Stav ve Středočeském kraji je aktuálně následovný: Kladno a Příbram mají zásoby protilátek pouze na víkend. Benešov a Kolín přibližně 5 až 7 dní, Mladá Boleslav na 10 dní. Důvod, proč zásoby došly? To mi hlava nebere.
Petra Pecková (STAN), hejtmanka Středočeského kraje

V České republice tedy stále monoklonální protilátky jsou, ale rychle mizí. Poptávka po nich totiž prudce stoupla. „Vyčerpaly se, máme už jen pro nás,“ potvrzuje i mluvčí FN Motol Pavlína Danková. „Doufám, že dodávky přijdou dřív, než budeme úplně na nule,“ dodává mluvčí.

Podle vedoucího motolské lékárny Petra Horáka má tamní nemocnice zásoby přibližně na 10 dní. „Slíbeného zatím nemáme nic, nemám přesná data. Vím něco o tom, že by mohl REGN-COV2 přijít v druhém prosincovém týdnu,“ řekl Seznam Zprávám. Záležet ale podle něj bude i na tom, zda všechny dodávky budou opravdu chodit. O monoklonální protilátky je obrovský zájem po celém světě a látky, které si Ministerstvo zdravotnictví nasmlouvalo, jsou teprve ve výrobě.

Mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Sulek Seznam Zprávám potvrdil, že příští týden opravdu dorazí další dávky bamlanivibamu, jejich přesnou výši však nevěděl.

Dodávky protilátek pro Českou republiku zajišťují dvě firmy, Roche a Eli Lilly. Každá se specializuje na jiný druh monoklonálních protilátek. Roche dodává látku REGN-COV2, což je kombinace dalších látek, které se podávají a distribuují Fakultní nemocnice v Motole a ve Fakultní nemocnice Brno. Eli Lilly zajišťuje jiné protilátky, mezi nimi i bamlanivimab, který podává a distribuuje Fakultní Thomayerova nemocnice.

Společnost Eli Lilly redakce zkontaktovala, zatím však nikdo nereagoval.

Monoklonální protilátky se podávají nakaženým ve formě infuze. Brání šíření viru v těle a chrání před vážným průběhem nemoci. Musí se ale podat v časné fázi onemocnění. Pacient je zatím může dostat asi v 80 nemocnicích, které mají urgentní příjem, na základě žádanky od praktického lékaře či specialisty.

Reklama

Doporučované