Hlavní obsah

Vymetené nebe. Snímky ukazují, jak dopadly na Bělorusko zastavené lety

Foto: Profimedia.cz

Odkloněný let Ryanair na Flightradaru.

Reklama

Po incidentu, při kterém si Bělorusko vynutilo přistání letadla Ryanairu v tamním hlavním městě Minsku, se evropské aerolinky začaly vyhýbat běloruskému vzdušnému prostotu. Podívejte se, jak se to odrazilo na snímcích z radaru.

Článek

K události, která obrátila pozornost celého světa k Bělorusku, došlo minulou neděli. Po falešném nahlášení bomby na palubě civilního letadla se ke stroji irské společnosti Ryanair připojila vojenská stíhačka a letoun původně mířící do Vilniusu donutila přistát na letišti v Minsku. Tam pak byl zatčen novinář a kritik běloruské vlády Raman Pratasevič se svou přítelkyní.

Trasa je vidět na serveru Flightradar24.com.

V reakci na událost uvedla o den později Evropská organizace pro bezpečnost řízení letového provozu Eurocontrol, že pracuje na tom, aby pomohla leteckým společnostem, pokud se budou chtít vyhnout běloruskému vzdušnému prostoru. A v pondělí také rozhodli lídři Evropské unie, že letadla běloruských aerolinek Belavia nesmí nad územím EU přelétat ani v něm přistávat.

Hned ve středu tuto novinku na vlastní kůži zažili pasažéři spoje z Minsku do Barcelony. Letoun, ve kterém seděli, doslova kroužil přes dvě hodiny před polskými hranicemi, než se musel definitivně vrátit na místo, ze kterého vzlétnul.

Belavia musela až do 30. října zrušit lety do destinací v osmi zemích – konkrétně v Belgii, Itálii, Německu, Nizozemsku, Polsku, Rakousku, Španělsku – a do Kaliningradu, který tvoří součást Ruské federace. Aerolinky ve čtvrtek oznámily, že je k tomu donutil zákaz vydaný některými evropskými zeměmi.

Na serveru Flightradar je dobře vidět, jak počet letadel nad běloruským územím po incidentu prořídl.

Odveta na sebe nenechala dlouho čekat. Rusko nevpustilo do svého leteckého prostoru letadla z Vídně a Paříže mířící do Moskvy. Důvodem odmítnutí bylo, že spoje letěly po alternativní trase, která se území Běloruska vyhnula.

Zavřené je i „otevřené“ nebe

Ruské ministerstvo zahraničí kritizuje také dnešní oznámení Spojených států, že se nechystají vrátit k dohodě o otevřeném nebi. Smlouva vstoupila v platnost v roce 2002 a má přes tři desítky signatářů. Mnohostranná dohoda umožňovala provádět vzájemné kontrolní přelety nad signatářskými státy.

USA od dohody odstoupily loni za vedení Donalda Trumpa, což současný prezident Joe Biden nejprve kritizoval. Trump odstoupení loni vysvětloval tím, že Moskva ujednání nedodržovala, což však Rusko popírá. Následně Moskva letos oznámila, že od dohody odstupuje také.

Reklama

Doporučované