Článek
„Mami, který vanilkový cukr mám vybrat, je jich tu moc,“ ptá se dcera matky v jednou libereckém supermarketu. „To máš jedno. Ty s hezkým obalem budou dražší, ale tím se nenechávej zmást. Hele, tady je nějaký za necelé dvě koruny, tak jich vezmi deset,“ dala matka radu dceři.
Historka z obchodu jen dokládá, že za necelých šest neděl začnou Vánoce a nadšenci do pečení si už začínají na sociálních sítích sdílet recepty na nejlepší vánoční cukroví. Obchody se snaží svým zákazníkům vyjít vstříc, a protože k nejtradičnějším druhům cukroví patří vanilkové rohlíčky, překypují jejich regály různými vanilkovými cukry.
Jenže není cukr jako cukr, zákaznice z Liberce si ani neuvědomila, že jejich domácnost nebude zásobena vanilkovým cukrem, nýbrž jeho náhražkou – cukrem vanilinovým. Je mezi nimi nějaký rozdíl, nebo mají všechny balíčky shodný obsah a liší se jen obalem a cenou, a proto stačí vyhledat ten nejlevnější?
Zatímco vanilkový cukr obsahuje skutečnou vanilku a její množství musí být uvedeno ve složení, vanilinový či vanilínový cukr obsahuje pouze syntetické aroma a žádná skutečná vanilka v něm není ani ve stopovém množství. Cukr po vanilce jen – často velmi zdařile – voní a vanilkové rohlíčky z něj upečené jsou tak pouze příjemnou vanilkovou iluzí.
V regálech jde náhražkové vanilinové cukry poznat nejlépe podle ceny, která je několikanásobně levnější než u cukrů s pravou vanilkou. Z nákupního testu, do kterého redakce SZ Byznys zařadila 15 různých cukrů, vyšlo, že prodejní cena vanilinových výrobků začínala na 1,4 koruny a končila na pěti korunách za jeden kus a cena vanilkových cukrů začínala na osmi korunách a končila na 22 korunách.
Vzhledem k tomu, že výrobci vyrábějí různě velká balení, tak při přepočtu na 100 gramů se cena nakoupených vanilinových cukrů pohybovala od osmi korun do 24,5 koruny a cena vanilkových cukrů od 79 do 219 korun.
Vanilkové cukry jsou několikanásobně dražší než jejich náhražky, protože velmi drahá je už původní surovina – vanilka (nejdražší je vanilka z Madagaskaru). Její cena skáče na komoditních trzích podobně jako zlato.
„Až do roku 2012 se cena vanilky pohybovala mezi 400 až 500 Kč/kg. Pak postupně rostla a v roce 2016 poprvé překonala hranici 5 000 Kč/kg. V létě 2017 dosáhla maxima, kdy se v zemi původu prodávala zhruba za 15 000 Kč. Od té doby klesá, v druhé polovině roku 2020 poklesla rychleji asi na 5 500 Kč/kg. Jde o ceny v zemi původu, tedy bez třídění, čištění, balení a dopravy,“ říká Milan Linka, mluvčí Orkla Foods Česko a Slovensko, která vyrábí vanilkové i vanilinové cukry pod značkou Vitana.
Čím větší množství vanilky výrobek obsahuje, tím je dražší. Vizuálně jde vanilkové cukry od vanilinových v regálech dobře odlišit podle jejich obalu. Jsou na nich zvýrazněny vanilkové lusky, květ vanilky či obojí. Kdo totiž při výrobě používá skutečnou přírodní surovinu (byť nepatrné množství), může ji podle české legislativy na obalech graficky ztvárnit a žádný z výrobců si nenechává tuto příležitost ujít.
Z nakoupených vanilkových cukrů obsahoval nejvyšší podíl vanilky, a to pět procent, výrobek Druid. Byl také nejdražší, v přepočtu na 100 gramů stál 219 korun. Vyšší cenu způsobila jednak vanilka, ale také použitý třtinový cukr, který je dražší než cukr bílý.
Nejlevněji z šesti nakoupených vzorků vyšel vanilkový cukr od Vitany. Sto gramů výrobku s obsahem jednoho procenta vanilky přišlo v přepočtu na 79 korun.
Výrobky, které obsahují slovo vanilka či mají vanilku zobrazenou na obale, musejí mít podle české legislativy ve složení uvedeno množství uvedené látky. Dva výrobky od společnosti Dr. Oetker toto neměly, na etiketě bylo uvedeno pouze to, že výrobky obsahují extrakt vanilky Bourbon. I to je však podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v pořádku.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QR_R/f46FA.jpeg?fl=cro,0,0,1162,654%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
SZ Byznys nakoupil v pěti libereckých řetězcích (Globus, Penny Market, Lidl, Kaufland a Albert) 15 vanilkových a vanilinových cukrů využívaných na vanilkové rohlíčky, protože zjistil, že někteří kupující nevědí, čím se liší.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QK_S/PS9Ev.jpeg?fl=cro,0,0,2048,1536%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Obě skupiny výrobků se od sebe odlišují cenou, podílem vanilky, gramáží balíčku, vzhledem obalu, použitým aromatem či složením. Některé například obsahují bílý cukr, jiné třtinový a jiné i glukózu. Liší se také tím, zda obsahují stopy látek nevhodných pro alergiky. Podívejte se, že číst etikety a porovnávat je s podobně vyhlížejícím zbožím se vyplatí.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QO_S/hD2E3.jpeg?fl=cro,0,0,4032,3024%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Vanilkové cukry poznáte v regálech jednoduše podle toho, že jsou mnohem dražší než cukry vanilinové. Je to tím, že obsahují drahou vanilku, kdežto jejich náhražky obsahují jen umělé aroma, a právě proto jsou výrazně levnější. Vizuálně jde vanilkové cukry poznat také podle jejich obalů, na nichž jsou vyobrazeny vanilkové lusky, květ vanilky či obojí. Kdo používá skutečnou přírodní surovinu (byť nepatrné množství), může ji podle české legislativy na obalech graficky ztvárnit a nikdo z výrobců si nenechává tuto příležitost ujít. Na následujících snímcích najde rozdíly mezi jednotlivými vanilkovými a vanilinovými cukry.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QM_R/Y5eE2.png?fl=cro,0,0,4032,3024%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Cukr vanilkový Vitana obsahuje 1 procento vanilky. Vedle cukru obsahuje také glukózu a nemá uvedeno, že by obsahoval stopy látek nevhodných pro alergiky. V přepočtu na 100 gramů byl z šesti nakoupených vzorků nejlevnější (79 Kč). Méně vanilky než Vitana měl patrně vanilkový cukr Dr. Oetker, který ve složení neudal množství použité vanilky - to se děje v případě, že výchozí látka není využita za účelem ochucení produktu, ale pro jeho aromatizaci.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QI_U/gimE1.png?fl=cro,0,0,4032,3024%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Vanilkový cukr od Dr. Oetkera obsahuje vedle cukru extrakt z vanilky Bourbon pěstované na Madagaskaru. Může obsahovat stopy mléka, obiloviny obsahující lepek a lupinové mouky. V přepočtu na 100 gramů byl druhý nejlevnější (86 Kč).
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QR_R/mq0Ev.png?fl=cro,0,0,4032,3024%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Jemně mletá variace vanilkového cukru Dr. Oetkera má všechny parametry na etiketě stejné jako předchozí výrobek, jemné mletí pouze navýšilo jeho cenu, která v přepočtu na 100 gramů činí 99 korun.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QO_S/gLsEp.png?fl=cro,0,0,4032,3024%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Balíček Bio vanilkového třtinového cukru Karlova Koruna je namísto bílého cukru naplněn cukrem třtinovým a v obsahu má 1,8 procenta vanilky. Výrobek je produktem ekologického zemědělství, může obsahovat stopové množství lepku, mléka a vajec a v přepočtu na 100 gramů stojí také 99 korun. Ze všech nakoupených výrobků má nejméně nápadný obal, zatímco u všech konkurenčních výrobků láká k nákupu obrázek jedlé orchideje, vanilkového květu, Karlova Koruna si vystačí se svazkem lusků.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QP_R/ZfuFB.png?fl=cro,0,0,4032,3024%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
BIO Vanilkový cukr Amylon obsahuje 1,5 procenta bio mleté vanilky a zbytek balíčku je naplněn bio třtinovým cukrem. 100 gramů výrobku stojí v přepočtu 124 korun.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QI_U/VEUE2.png?fl=cro,0,0,4032,3024%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Vanilkový třtinový cukr Druid obsahoval nejvíce vanilky z nakoupených cukrů, a to pět procent mletých sušených lusků vanilky Bourbon. Zbytek balíčku vyplňuje třtinový cukr. V přepočtu na 100 gramů byl tento výrobek nejdražší, vyšel na 219 korun.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QJ_R/pWSCn.jpeg?fl=cro,0,0,4032,3024%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
A přecházíme k vanilinovým cukrům. Ty vanilku neobsahují, vypůjčují si jen její vůni. V regálech je lze poznat podle nízké ceny a toho, že na obrázku nikdy nesmí mít vanilku či vanilkový lusk, to by výrobce porušoval české předpisy. Naopak obrázek vanilkových rohlíčků či jiné dobroty tam být mohou. Na následujících snímcích najdete rozdíly mezi jednotlivými výrobky.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QO_S/t5aEq.png?fl=cro,0,0,4032,3024%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Vanilinový cukr Kávoviny obsahuje k ovonění syntetický ethylvanilin. Ten byl kvůli vysoké ceně vanilky vyvinut a patentován v bývalém Československu a od té doby se používá v českém potravinářství, v přírodě však tato látka neexistuje. Ve složení výrobku Kávovin je jedna zvláštnost, ačkoliv výrobek musí obsahovat upozornění na látky, které mohou škodit alergikům, v českém překladu tato informace chybí, je jen ve slovenštině. Obal výrobku sází na úsporný design. Jako jediný z 15 výrobků bojuje v regále o zájem zákazníka bez jakéhokoliv obrázku. Je také nejlevnější, 100 gramů stojí osm korun.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QI_U/hBjE3.png?fl=cro,0,0,4032,3024%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Vanilinový cukr Belbake je aromatizován ethylvanilinem i vanilinem. Vanilin, ač vyrobený v laboratoři, skutečně kopíruje přírodní látku nejvýrazněji obsaženou ve vanilce - vanilin. Výrobek může obsahovat stopy obilovin obsahujících lepek, sóju a mléko. 100 gramů výrobku stojí 9,5 koruny.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QJ_R/IlACe.png?fl=cro,0,0,4032,3024%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Cukr vanilinový Albert obsahuje ethylvanilin. Cukr krupice může obsahovat stopy obilovin obsahujících lepek. V přepočtu na 100 gramů stojí 9,5 koruny.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QL_U/7FXEe.png?fl=cro,0,0,4032,3024%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Cukr vanilinový Labeta nemá ve složení uvedeno, jaké používá aroma, ale doplňková slova „výrazné aroma“ naznačují, že je použit syntetický ethylvanilin, který má výraznější vůni než přírodní vanilin. Výrobek může obsahovat nepatrné množství tuků, nasycených mastných kyselin, bílkovin a soli. V přepočtu na 100 gramů stojí 9,5 koruny. Obal jako jediný z nakoupených šarží nesází na vánoční cukroví, ale láká kupující na obrázek kremrolí.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QL_U/GSREd.png?fl=cro,0,0,4032,3024%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Vanilinový cukr World of Baking používá na ovonění ethylvanilin. Nemá uvedeno, že by obsahoval nějaké stopy látek nevhodných pro alergiky. V přepočtu na 100 gramů stojí také 9,5 koruny.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QP_R/JrMFC.png?fl=cro,0,0,4032,3024%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Vanilinový cukr Karlova Koruna obsahuje ethylvanilin a jako jediný výrobek má uvedeno jeho množství - min. 0,25 procenta. Stopy látek nevhodných pro alergiky podle etikety neobsahuje. I on stojí v přepočtu na 100 gramů 9,5 koruny.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QL_U/jjIEf.png?fl=cro,0,0,4032,3024%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Vanilinový cukr Ruf je ovoněn syntetickým vanilinem. Na první pohled je výrazně levnější než ostatní konkurenční výrobky (cena byla nižšší i díky tomu, že se prodával jen v balení po 10 kusech a v přepočtu na jeden kus vyšla levněji), avšak má výrazně nižší gramáž. Zatímco ostatní výrobky vážily 20 gramů, Ruf jen osm. Při přepočtu na 100 gramů byl proto skoro dvojnásobně dražší než většina konkurentů - stál 17,40 Kč.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QP_R/1w9FD.png?fl=cro,0,0,4032,3024%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Vanilinový cukr Dr. Oetker nemá na etiketě označeno, jaké aroma používá, ale společnost uvádí, že jedině syntetický vanilin. Cukr může obsahovat stopy mléka, lupinové mouky, skořápkových plodů a obilovin obsahujících lepek. 100 gramů vychází na 19,50 Kč.
![](http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QQ_T/z20E5.png?fl=cro,0,0,4032,3024%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Cukr vanilinový Vitana obsahuje ethylvanilin. Cukr může obsahovat stopy lepku, vajec, mléka či celeru. Ze všech devíti vanilinových výrobků je nejdražší. V přepočtu na 100 gramů stojí 24,50 Kč.
„U složek potravin, které neslouží k jinému účelu než k aromatizaci, neexistuje povinnost na obalu vyznačovat její množství. To je i případ potravin obsahující ‚vanilkový extrakt‘. Aby mohl být použit výraz ‚vanilkový‘, nesmí se však zároveň v žádném případě jednat o ethylvanilin. Musí jít o přírodní vanilkové aroma nebo o extrakt získaný z vanilkových lusků o čistotě minimálně 95/5,“ vysvětluje mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Kopřiva zmínkou o ethylvanilinu naráží na to, že ethylvanilin je syntetická látka, která byla vyrobena v Československu v minulém století jako socialistická náhražka. V přírodě neexistuje a přírodnímu vanilinu, jedné ze silic obsažených ve vanilce, se jen snaží připodobnit. Ve srovnání s vanilinem (může být i syntetický) je však ethylvanilin jako aroma výraznější a štiplavější.
Vanilkových cukrů se v Česku prodá mnohem méně než cukrů vanilinových. To potvrzují Orkla i Dr. Oetker.
„Z celkového množství prodaných vanilínových a vanilkových cukrů tvoří vanilkové asi 10 procent. S ohledem na jejich vyšší cenu jde o velmi dobrý podíl, který ukazuje, že spotřebitel je schopen akceptovat kvalitní drahý výrobek. Tento podíl navíc neustále roste,“ říká Zdeněk Kvinta, šéf marketingu ve společnosti Dr. Oetker, která má v portfoliu 7 výrobků – pět přírodních až s 15% podílem extraktu z vanilky a dva syntetické.
A liší se mezi sebou vanilinové cukry, které neobsahují ani špetku skutečné vanilky? Ano. Už jen tím, zda používají jako aroma od přírody okopírovaný vanilin, či čistě syntetický ethylvanilin.
Vanilinem se ve složení chlubí jen výrobek Ruf a Belbake, což je privátní značka Lidlu. Kávoviny, Albert, Karlova Koruna, Vitana a World of Baking uvádějí ethylvanilin a Labeta a Dr. Oetker použité aroma více nespecifikují, ačkoliv marketingový manažer firmy udává, že společnost používá výhradně vanilin.
„Již před několika lety jsme ethylvanilin z výrobků značky Dr. Oetker odstranili. V Česku používáme k aromatizaci vanilinového cukru výlučně vanilin jako kolegové v západní Evropě,“ tvrdí Kvinta. K aromatizaci vanilinovým cukrem podle něj přistupují země v kontinentální Evropě, které neměly v minulosti kolonie, tedy zdroj vanilky. „Ve Velké Británii je naopak málo k dostání,“ dodává.
Výrobky se také liší tím, zda obsahují stopy látek problematických pro alergiky. Čisté jsou z tohoto pohledu balíčky Ruf, World of Baking, Karlova Koruna a Labeta. Ostatní mohou obsahovat stopy některých alergenů, přičemž výrobek Albert nemá udaný lepek ve shodě s předpisy zvýrazněn jiným typem či stylem písma nebo barvou pozadí a Kávoviny mají zmínku o lepku nešťastně zamíchanou až ve slovenské části etikety.
Výrazně se od ostatních odlišuje množstvím prodávaného výrobku balíček Ruf. Zatímco ostatní vanilinové cukry jsou baleny po 20 gramech, Ruf má jen osm. Na první pohled příznivá cena tohoto výrobku se tak po přepočtu mění na třetí nejvyšší (17,40 Kč/100 g).
Nejdražší byl v přepočtu na 100 gramů výrobek Vitany (24,50 Kč) a nejlevnější balíček Kávovin, který stál osm korun.