Hlavní obsah

O lidi se na Olomoucku přetahujeme s Amazonem, říká největší výrobce oříšků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alika

Rozhovor se spoluzakladatelkou firmy Alika Janou Kremlovou.

Reklama

Tradiční výrobce oříšků a suchých směsí Alika měl rekordní rok. Rodinná firma z Hané je poprvé bez úvěrů. Má ale jiný problém, nemůže sehnat zaměstnance.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Výrobce balených oříšků a směsí Alika manželů Kremlových uzavřel fiskální rok 2023/2024, končící 31. března, s rekordním výsledkem. Společnost vyrobila 22 milionů balení oříšků za 508,6 milionu korun. EBITDA, tedy zisk před odpisy, úroky a amortizací, dosáhl 43 milionů korun a čistý zisk 28 milionů korun.

Je to rekord v dosavadní více než třicetileté historii společnosti. Obvykle firma dosáhla na zisk mezi pěti a deseti miliony korun. Problémem je pro ni ale český trh práce, když těžko shání zaměstnance.

Rekordní výsledky pomohly pražírně oříšků s rychlejším splacením dluhu, který čerpala už od svých začátků.

„Zavelela jsem koupit šampaňské, budeme poprvé za 32 let bez dluhu, pokud nepočítám investiční půjčku. Ta se dobře splácí,“ uvedla spoluzakladatelka Jana Kremlová. Firmu zakládala s manželem v roce 1992, dnes už ji řídí děti, ale podnikatelka předsedá dozorčí radě, a protože má prý ráda čísla, radí s ekonomikou.

Firma měla u banky otevřený úvěr se stropem 69 milionů korun. Zadlužení zvyšovala také v době covidu. „Úvěrové linky jsme v pandemii hodně využívali, protože jsme měli strach, že se zastaví logistické cesty. Proto jsme nakupovali suroviny do zásoby. Bylo to v nejhorší možné době, kdy razantně stoupaly úrokové sazby.“

Alika vyrábí pražené oříšky, oříškové krémy nebo mouky. Prodává je například pod značkami ArRashid nebo KK. Jejím hlavním konkurentem na trhu je společnost Intersnack, výrobce známých Bohemia Chips.

Výzvou posledních let je ale pro firmu situace na trhu práce. Na Olomoucku je totiž dlouhodobě téměř nulová zaměstnanost a loni v červnu navíc v Kojetíně, který se nachází deset kilometrů od sídla výroby v Čelčicích, otevřel svůj nový sklad americký Amazon. Na už tak napjatém trhu práce tak firmě vyrostla silná konkurence.

„Neustále porovnáváme a optimalizujeme mzdy. V březnu a v dubnu neděláme nic jiného, abychom byli konkurenceschopní,“ říká Kremlová. A v tomto případě má na mysli optimalizaci ve smyslu zvyšování mezd. Jinak by totiž firma prostě zaměstnance nesehnala. „Daří se nám naštěstí systematicky snižovat počet zaměstnanců. Před deseti lety jich bylo 120, dnes jich je 70. Díky vyspělejším technologiím a automatizaci navyšujeme produktivitu. Některé činnosti se spojují.“

Konkurovat americké logistické firmě výší výplaty, kterou její lidé uvidí na pásce, Alika nemůže, a snaží se tak nabízet něco jiného. Třeba flexibilnější pracovní režim, který umožňuje propojení rodinného a pracovního života.

Energetická krize: firma chtěla pálit fritovací olej

Činnost Aliky, tedy zpracování oříšků, spotřebovává ohromné množství energie. V roce 2022 si proto vypracovala krizový scénář pro případ, že by v zimě došel plyn. Uvažovala i o tom, že by zatápěla vypáleným fritovacím olejem a v nejhorším případě by oříšky vůbec nepražila, ale jen balila. K naplňování tohoto plánu naštěstí nedošlo. V loňském roce se podle Kremlové kromě situace v energetice uklidnila také inflace v oblasti surovin. Řadu oříšků, rozinek a dalších věcí firma importuje z Turecka či Asie.

Nyní společnost přistavuje další sklad a uvažuje o výstavbě fotovoltaických panelů v areálu továrny. Měla už projekt na fotovoltaickou elektrárnu na střechách výrobních hal, ten však neprošel přes statiky. Alika nyní kupuje nové balicí linky na pětikilogramová balení oříšků a plánuje obnovení části zastaralé pražicí technologie.

Tři čtvrtiny své produkce společnost prodává na českém trhu. Oříšky míří do řetězců, k distributorům i do gastronomie. Pro čtvrtinu produkce pak našla odbyt v jiných zemích Evropy, především na Slovensku, v Nizozemsku, Švédsku a Německu. V plánu je posílit export mimo Evropu.

Reklama

Doporučované