Hlavní obsah

Průzkum brněnských politologů vysvětlil, kam se ztratili voliči Žít Brno nebo TOP 09

Průzkum vysvětlil neúspěch hnutí Žít Brno a dalších uskupení, která se do zastupitelstva nedostala. Skupina kolem Matěje Hollana kandidovala do předchozích voleb v koalici s Piráty, letos se podobně jako další strany vydala do boje osamocená. „Zatímco Pirátům tento krok vyšel, Žít Brno se pralo o hlasy se zelenými, Starosty a TOP 09,“ míní politolog a jeden z autorů výzkumu Petr Voda.Video: Filip Kříž, Seznam Zprávy

 

Reklama

Politologové a studenti brněnské Masarykovy univerzity ve svém průzkumu odhadli, že do zastupitelstva se dostane pouze šest uskupení. Exit poll, jehož se účastnilo přes tři tisíce dotazovaných, také ukázal, jak rozhodní byli voliči, popsal rozdíl mezi Brnem a okolím a naznačil, jak si některé strany navzájem kradly hlasy.

Článek

Brněnští voliči komunistů a SPD neznají jméno svého primátora a netuší, které strany městu vládnou. I to vyplynulo z rozsáhlého výzkumu politologů z Masarykovy univerzity. Celkem 56 studentů sbíralo data přímo před volebními místnostmi, v Brně jim z šesti tisíc oslovených voličů odpověděla necelá polovina. Dalších skoro sedm set odpovědí získali politologové ve Vyškově, Hodoníně, Břeclavi, Blansku, Tišnově a Vranovicích.

Foto: Seznam Zprávy

Zatímco předvolební průzkumy očekávaly, že na brněnskou radnici se probojuje až jedenáct uskupení, politologové byli se svými výsledky podstatně blíž.

Zatímco předvolební průzkumy očekávaly, že na brněnskou radnici se probojuje až jedenáct uskupení, politologové byli se svými výsledky podstatně blíž. „Již při uzavření volebních místností jsme odhadli, které strany se do zastupitelstva nedostanou,“ řekl politolog a jeden z autorů výzkumu Petr Voda. Po srovnání s loňským parlamentním exit pollem, který brněnští výzkumníci organizovali, správně určili i jejich pořadí.

Foto: Seznam Zprávy

Obyvatelé Blanska, Tišnova, Vyškova a dalších měst na jižní Moravě jsou výrazně spokojenější se směřováním města a s prací předchozího vedení.

Průzkum dále vysvětlil neúspěch hnutí Žít Brno a dalších uskupení, která se do zastupitelstva nedostala. Skupina kolem Matěje Hollana kandidovala do předchozích voleb v koalici s Piráty, letos se podobně jako další strany vydala do boje osamocená. Zatímco Pirátům tento krok vyšel, Žít Brno se pralo o hlasy se zelenými, Starosty a TOP 09. Mnozí z jejich voličů se rozhodli na poslední chvíli a žádná z těchto stran se nakonec na brněnský magistrát nepodívá.

Foto: Seznam Zprávy

Přes osmdesát procent voličů ANO je starších 50 let, u komunistů je to dokonce 90 procent.

Naopak nejvěrnější voliče mají komunisté, následováni hnutím ANO, občanskými demokraty, SPD a Piráty. První dvě strany však zároveň musí řešit, kde získat nové voliče. Přes osmdesát procent voličů ANO je starších 50 let, u komunistů je to dokonce 90 procent. Více než polovina z nich je navíc v důchodovém věku, tedy starších 65 let. Nejmladší jsou voliči Pirátů a Žít Brno.

Foto: Seznam Zprávy

Nejvěrnější voliče mají komunisté, následováni hnutím ANO, občanskými demokraty, SPD a Piráty.

Nejpalčivějším brněnským tématem zvolili voliči téměř všech stran dopravu, nejvíce si to myslí voliči ODS a Pirátů. Výjimkou byli zelení, pro něž bylo důležitější životní prostředí, a Slušní lidé, kteří chtěli v Brně bojovat s migrací. Právě podporovatelé radikálních Slušných lidí byli spolu s okamurovci a komunisty nejméně spokojení s vývojem za uplynulé čtyři roky.

Z průzkumu také vyplynulo, že v Brně sahá více voličů k hlasování pro celou kandidátní listinu, kdežto v okresních a menších městech lidé více kroužkují. „Ukazuje se, že lidé se v brněnské ‚plachtě‘ nevyznají a bojí se chyby,“ myslí si Voda. Obyvatelé Blanska, Tišnova, Vyškova a dalších měst na jižní Moravě jsou také výrazně spokojenější se směřováním města a s prací předchozího vedení.

Reklama

Související témata:

Doporučované