Hlavní obsah

Návrat do škol se blíží. 1. a 2. třídy možná už příští středu, řekl Babiš

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Plán pro otevírání škol mají dnes představit ministr školství Robert Plaga a ministr zdravotnictví Jan Blatný. Už ráno ale premiér Andrej Babiš prozradil, že by se žáci prvních a druhých tříd mohli vrátit do lavic už příští týden.

Článek

Postupný návrat žáků a studentů do škol by mohl začít přesně za týden, tedy ve středu 18. listopadu. Předseda vlády Andrej Babiš to uvedl pro Českou televizi.

Jako první by se do lavic vrátili žáci prvních a druhých tříd. Podle premiérových slov ale jen za předpokladu, že se epidemie bude vyvíjet jako dosud.

Zda se na tom takto dohodl s ministry školství a zdravotnictví nebo z jakého jednání termín 18. listopadu vzešel, premiér zatím na dotaz Seznam Zpráv neupřesnil.

Kompletní plán otevírání škol mají představit dnes po poledni v Poslanecké sněmovně ministr školství Robert Plaga (za ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). O přesném scénáři se jedná od minulého týdne.

Priority ministerstva školství pro návrat žáků a studentů do škol jsou ale už známé. Jako první se tedy mají vracet prvňáci a druháci a s nimi také žáci speciálních škol. Druhou skupinou jsou deváté třídy základních škol a závěrečné ročníky středních a vyšších odborných škol.

Poté by mělo následovat praktické vyučování a praktická příprava na SŠ a VOŠ a také individuální konzultace, zkoušky a laboratorní, experimentální nebo umělecká výuka a práce za přítomnosti maximálně 15 osob.

V dalších vlnách se do škol bude vracet první stupeň ZŠ, druhý stupeň ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií, ostatní ročníky SŠ a VOŠ a úplně nakonec studenti vysokých škol.

Podle ministra školství by se nemělo rozhodovat jen podle reprodukčního čísla R, které udává počet dalších osob nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Mělo by záležet i na tom, kolik lidí je pozitivně testovaných.

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) uváděl, že by se školy mohly znovu otevřít, pokud reprodukční číslo klesne na hodnotu 0,8. Koncem minulého týdne bylo na hodnotě 1,13. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že žáci by se mohli do škol začít vracet, až bude denně přibývat 2 500 až 3 000 nakažených. V úterý přibylo 9 016 pozitivně testovaných.

Reklama

Doporučované