Hlavní obsah

První na světě dokázal na skateboardu otočku o 1080 stupňů. Je mu 11 let

Jedenáctiletý Gui Khury se stal prvním člověkem, který na vertikální rampě zvládl velmi obtížný trik – otočku o 1080 stupňů.Video: AP

 

Reklama

V důsledku pandemie koronaviru jsou v Brazílii uzavřené školy. Děti i náctiletí tak mají víc času na své aktivity a důsledky mohou být světové.

Článek

Jedenáctiletý Gui Khury trávil volný čas intenzivním tréninkem svých dovedností na skateboardu. A stal se prvním člověkem, který na vertikální rampě zvládl velmi obtížný trik – otočku o 1080 stupňů.

Podle britského deníku The Guardian jsou tři otočení ve vzduchu považována za „svatý grál“ všech skateboardistů. Před dvaceti lety zvládl legendární jezdec Tony Hawk otočku o 900 stupňů.

Bylo to devět let před narozením Khuryho. Skateboardové legendě v té době bylo 31 let a po úspěšném provedení triku prohlásil, že je to jeho největší okamžik profesionální kariéry. Mladý Brazilec ovšem říká, že tento trik zvládl už ve svých osmi letech. Stal se nejmladším skateboardistou světa, který to dokázal.

Trojnásobnou otočku trénoval Khury na rampě na zahradě u babičky, kam rodina každý den vozí jídlo.

Otočku o 1080 stupňů provedl už v roce 2012 Američan Tom Schaar, ale na mega rampě, která umožňuje jezdci jiné jízdní vlastnosti než rampa vertikální.

Khuryho otec Ricardo sdělil agentuře Reuters, že mimořádná situace pomohla synovi dosáhnout sportovního cíle: „Když chodí do školy, vrací se z ní unavený a nemá tolik času na trénink. Díky izolaci je teď víc doma a mohl se konečně soustředit na trénink.“

Skateboarding bude mít na olympijských hrách v Tokiu 2021 svůj debut. Je možné, že by mladý Brazilec mohl svoji zemi na těchto hrách reprezentovat.

Podívejte se na úvodní video, jak se mladému Gui Khurymu legendární trik povedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované