Hlavní obsah

První neziskové organizace získaly pomoc od města Ostravy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ostravští radní dnes schválili finanční výpomoc pro první neziskové organizace ohrožené opatřeními souvisejícími s koronavirem.

Článek

Schválili 20 žádostí, na které město uvolní celkem 400.000 korun, řekla ČTK mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Pro tyto účely má město připraveno celkem 20 milionů korun.

Podporu v prvním získají například dětské oddíly, sportovní spolky či vzdělávací centra. „Podpora města směřuje v tuto chvíli především k organizacím, které zajišťují náplň volného času hlavně pro děti a mládež a poskytují různé formy vzdělávání. Jsme přesvědčeni, že v příštích dnech počet žádostí naroste, až se informace o nabídce dostane k většímu množství potenciálních žadatelů,“ uvedla náměstkyně pro školství a sport Andrea Hoffmannová (Piráti).

Organizace, kterým byly schváleny příspěvky, z nich budou pokrývat mzdové, provozní, administrativní, případně i režijní náklady. Dar ale mohou využít také na již objednaný materiál na původně plánované akce nebo na nájem, ale jen v případě, že jim ho už neodpustil majitel nemovitosti, ve které sídlí.

Podle Hoffmannové se finanční dopady v neziskovém sektoru projeví hlavně po obnovení činnosti jednotlivých organizací. Radní jsou tak připraveni jejich žádosti schvalovat v týdenních intervalech.

V prvním kole rada rozhodovala o 28 žádostech, osm ale musela vyřadit protože žadatelé nesplnili podmínky. „Buď čerpají na krytí nákladů pro celoroční činnost dotace z rozpočtu města nebo nevyvíjejí činnost na území města Ostravy minimálně jeden rok,“ uvedla Vojkovská.

Nejvíce odevzdaných žádostí zatím patří do oblasti sportu a volnočasových aktivit, nejméně jich je ze sociální oblasti. Žádosti mohou zájemci podávat elektronicky i poštou prostřednictvím formuláře zveřejněného na webu města Ostravy.

Reklama

Doporučované