Hlavní obsah

První zákazníci už testují robotického psa, který má místo hlavy paži

Takto vypadá čtyřnohý robot od společnosti Boston Dynamics.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Po letech vývoje na trh konečně přichází čtyřnohý robot Spot od společnosti Boston Dynamics.

Článek

Stroj má být využíván zejména v průmyslovém užití. Dokáže přenášet věci těžké až 14 kilogramů, zvládne se pohybovat i přes komplikovaný terén nebo schody a menší překážky, které obchází díky zabudovaným kamerám.

Americká společnost rozšiřuje mobilní a pracovní možnosti stroje například doplňkovou robotickou paží. Robot se tak dokáže dostat i do uzavřené místnosti nebo zvedat a podávat předměty.

„Zatím je vyrábíme v počtu přiměřeném tomu, že jde o nový produkt na trhu. Cílíme však na tisícovku kusů ročně,” dodal šéf technologické firmy.

Majitel si ale svého robota může naprogramovat podle svých preferencí a rozšířit jeho schopnosti. Jednou z možností jsou třeba senzory, které detekují metan. V případě vstupu do nebezpečného prostředí tak může lidské kolegy varovat.

Rychlost, kterou se stroj pohybuje, dosahuje až 4,8 km/h po dobu 90 minut. Poté je třeba znovu nabít jeho baterii.

Pracovat dokáže navíc v maximálních teplotách, a to od –20 °C do 45 °C.

Společnost, která za celým projektem stojí, Spot testuje pro monitorování staveb, dálkovou kontrolu v plynových, ropných nebo energetických zařízeních.

Spot je v současnosti již hromadně vyráběn a první zákazníci už čtyřnohého pomocníka testují. Cena zatím ale nebyla zveřejněna.

Firma Boston Dynamics ale u robota připomínajícího psa nekončí. V úterý zveřejnila na svém youtubovém účtu nového humanoidního robota s názvem Atlas. Ten na videu předvádí gymnastické cviky. Je však stále ve stadiu vývoje a v blízké budoucnosti nebude komerčně dostupný.

Reklama

Související témata:

Doporučované