Hlavní obsah

Prymulův plán: Hospody budou zavírat už v osm večer

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

aktualizováno •

Den před tím, než ministr zdravotnictví Roman Prymula (za hnutí ANO) oznámí další přísnější opatření kvůli rostoucímu počtu nakažených novým typem koronaviru, se začaly objevovat první podrobnosti.

Článek

Ministr zpracoval balíček opatření, v němž se - jak potvrdil zdroj Seznam Zpráv z Prymulova úřadu - mimo jiné počítá s tím, že se na dva týdny zruší všechny sportovní a kulturní akce.

Dva nezávislé zdroje také Seznam Zprávám potvrdily, že v plánu je uzavření restaurací a barů už v osm hodin večer.

Zavřít se mají také všechna vnitřní sportoviště, fitness centra nebo bazény. Opatření se mají dotknout nejen amatérského ale také profesionálního sportu. Znamená to, že budou zastaveny všechny soutěže.

Uzavřít se na dva týdny mají také divadla, kina a zrušit všechny koncerty. Tuto informaci již Prymula potvrdil MF Dnes. „V úterý jsme jednali s kulturní scénou. Takže ohledně kultury opatření rozhodně budou,“ uvedl ministr zdravotnictví. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve středu avizoval, že další omezení kulturních akcí nepodpoří, pokud nedostane více peněz na záchranu kultury.

Kvůli zpřísnění opatření ve čtvrtek jednal přes videokonferenci premiér Andrej Babiš s Prymulou a zástupci všech sněmovních stran. Odpoledne je ještě projedná vláda. Je tedy možné, že dojde k dílčím změnám.

Šéf lidovců Marian Jurečka pro Seznam Zprávy uvedl, že v plánu je také nařídit obchodním domům, aby omezily provoz food courtů a vypnuly veřejnou wifi.

Prymula již ve středu uvedl, že k šíření nákazy hodně dochází během menších oslav nebo v rámci rodin. „Na to budeme reagovat,“ prohlásil. Podle Lidových novin by mohlo přijít omezení na počet rodinných příslušníků, kteří se smějí stýkat, když spolu nebydlí.

Ministerstvo také připravuje v této souvislosti návrh, který má snížit šíření koronaviru právě v rámci rodin. Ten, kdo onemocní, by mohl například strávit karanténu v hotelu. „Jde o lidi, kteří nemají možnost dodržovat doma karanténu tak, aby nebyli v kontaktu se svými blízkými. Těm zajistíme možnost, aby mohli být po dobu deseti dní jinde. To mohou být hotely,“ řekl ministr MfD.

Ke změně dojde i na základních školách, které zatím fungují v prezenční formě výuky. Zatímco výuka na prvních stupních bude fungovat jako doposud, na druhých stupních by se mělo zavést střídavé vyučování. Jakým způsobem a v jakých intervalech by se žáci ve vyučování ve škole a doma střídali, není ještě jasné. Ani ještě není jisté, jestli by toto opatření bylo zaváděno plošně nebo jen v postižených regionech, kde by mělo větší smysl.

Podzimní prázdniny se prodlouží na celý týden. Střední a vysoké školy zatím zůstanou u distanční výuky.

Přísnější opatření v Praze

Ministr Prymula dále řekl, že třeba v Praze musí být opatření tvrdší oproti zbytku regionů, které na semaforu nejsou červené. Právě v hlavním městě počet nově potvrzených případů nemoci covid-19 ve středu dosáhl 843. Odmítl ale, že by se chystal lockdown hlavního města.

Zároveň ale ministr přiznal, že pokud nezaberou opatření, které plánují vyhlásit v pátek, tak už je jedinou možností lockdown celé republiky. Serveru Novinky.cz ministr řekl, že lidé, kteří se nechají očkovat chystanou vakcínou, by mohli mít různé výhody - například by nemuseli nosit roušky.

Lidí nakažených novým koronavirem v Česku v posledních týdnech výrazně přibývá. Denní přírůstek lidí pozitivně testovaných ve středu poprvé překročil 5 000. V poslední době navíc v Česku rychle přibývá hospitalizovaných, za poslední týden počet lidí s covidem-19 v nemocnicích vzrostl o více než polovinu na 1 563. Ještě výrazněji stouplo množství hospitalizovaných, kteří jsou ve vážném stavu, a to o tři čtvrtiny na 354.

Reklama

Doporučované