Hlavní obsah

Televizní rada zvolila novou dozorčí komisi. Podle Zaorálka nezákonně

Foto: vlada.cz

Rada České televize zvolila nové členy dozorčí komise. Ministr kultury to zpochybňuje.

Reklama

aktualizováno •

Rada České televize zvolila nové členy komise, i když její odvolání je podle senátorů, poslanců a ministra kultury Lubomíra Zaorálka nezákonné.

Článek

Napětí v televizní Radě České televize vyeskalovalo na středečním jednání, kdy Rada volila nové členy dozorčí komise. Tu před dvěma týdny Rada odvolala na návrh radní Hany Lipovské a podle řady poslanců, senátorů i ministra kultury Lubomíra Zaorálka - nezákonně. Dozorčí komise je poradní orgán Rady v právních a ekonomických otázkách. Kvůli odvolání rady skončil ve funkci předseda rady i její místopředseda, protože s odvoláním klíčové komise nesouhlasili.

I tak ale televizní Rada navolila nové členy do pětičlenné dozorčí komise. Už v prvním kole Rada zvolila desíti hlasy Michala Petrmana, který je finanční konzultant. Petrman také působí v dozorčí radě a výboru pro audit Moneta Money Bank. Petrman byl zvolený na základě nominace radního Pavla Kysilky. Devíti hlasy byl zvolen také Petr Juchelka, který je členem ODS a rovněž předsedou představenstva letiště Pardubice. Juchelka byl zvolen na základě nominace místopředsedy Rady Pavla Matochy.

Třetím člany nové komise je Jan Lamser, bankéř, podnikatel a konzultat. Lamser byl navrženým od radního Daniela Váni. Čtvrtou zvolenou členkou komise je Eva Hubková, neúspěšná kandidátka do Rady ČT a nominantka radního Vladimíra Karmazína. Pátou členkou komise byla na návrh radního Martina Doktora zvolena Zuzana Prokopcová , členka výboru pro audit v Moneta Money Bank.

Volbě ale na jednání předcházela řada slovních přestřelek. Jednou z nejvýraznějších byla hádka radního Zdeňka Šarapatky s místopředsedou Rady Pavelm Matochou. Šarapatka chtěl, aby mu vedení rady ukázalo právní analýzu, kterou argumentují, že odvolání komise je zcela v souladu se zákonem. Posléze začal nahlas předčítat otevřený dopis Radě ČT, ve kterém stálo, že odvolání komise bylo protizákonné. Matocha na to reagoval slovy, že mu odebírá slovo.

„Pane Šarapatko, odnímám vám slovo, pane Šarapatko, nemáte slovo. Vypněte mu prosím mikrofon, nemáte slovo,“ opakoval zhruba minutu Matocha. Ten svůj boj nakonec vzdal a Šarapatka pokračoval ve čtení dopisu.

A na výzvy Matochy reagoval slovy: Zavolejte policii, vás respektovat nebudu, pane Matocho. A dál požadoval, aby mu Matocha a Hana Lipovská řekli, jaká advokátní kancelář jim analýzu vypracovala.

Podle Matochy je ale jednání rady nezpochybnitelné.

„Postup rady je zcela legální, jsou na to právní posudky, je to nezpochybnitelné,“ řekl na jednání Matocha.

Slovo si před volbou nové komise vzal i generální ředitel ČT Petr Dvořák, který se ptal, proč mu Matocha nezaslal seznam nových kandidátů předem, a deklaroval, že za Českou televizi tak nemůže vyloučit, že by nominanti nebyli v obchodním střetu zájmů.

Na to místopředseda rady reagoval slovy, že to je pouze interní věc rady, „protože komise je náš poradní orgán“.

Volba pětičlenné komise proběhne, i když senátoři, poslanci i ministr kultury Lubomír Zaorálek označili způsob odvolání dozorčí komise rady za nezákonný. A i když radě za toto rozhodnutí hrozí soudní spory.

Čtyři členové z dozorčí komise totiž v pondělí radě zaslali předžalobní výzvu. „Rozhodnutí Rady České televize považuji za nedůvodné a – vyjádřeno eufemisticky – velmi ukvapené. Zejména v situaci, kdy mají být z odborného hlediska posuzovány závažné dokumenty týkající se České televize,“ stojí v předžalobní výzvě jednoho z členů komise, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici.

„Nedopustil jsem se žádného jednání, které by bylo důvodem pro odvolání z funkce. Pokud Rada ČT tak neučiní – nevrátí mi zpět funkci –, obrátím se na příslušný soud,“ stojí v další předžalobní výzvě.

Podle Kühna volba za těchto okolností může skončit u soudu. „Hrozí, že soud v budoucnu řekne, že odvolání komise bylo nezákonné a noví členové nebyli zvoleni v souladu se zákonem. A dá za pravdu odvolaným členům a vrátí jim funkci,“ vysvětlil Kühn.

S tím souhlasí i ministr kultury Lubomír Zaorálek. „Pokud se protizákonně odvolaní členové odvolají či podají žalobu k soudu, může být výsledkem milionová škoda způsobená ČT. Kuriózní výsledek působení rady, jejíž noví členové si chtěli údajně posvítit na řádné hospodaření ČT,“ komentoval situaci.

Rada měla původně dnes zvolit také předsedu a místopředsedu. Podle Šarapatky se ale bod z programu odstranil a hlasovat o novém vedení se bude až v prvním týdnu v prosinci.

O situaci v České televizi hovořil premiér Andrej Babiš s Petrem Dvořákem. Babiš doufá v uklidnění situace kolem rady tohoto média.

„Pan ředitel Dvořák mi vysvětlil, že by rádi uplatnili nárok na odpočet DPH za pořízené služby, a to až do roku 2024. ČT díky tomu prý pak bude moct zainvestovat do kultury, sportu nebo do programu ČT3. Slíbil jsem mu, že to proberu s paní ministryní financí Schillerovou, protože právě v době boje s pandemií vnímám takovou službu pro lidi jako velmi důležitou,“ uvedl Babiš pro ČTK.

Reklama

Doporučované