Hlavní obsah

Rada z nejvyšších pater světového byznysu: Nedělej stejnou chybu dvakrát, tomu se pak říká blbost

Kam to bude? „Nemůžeme být ekonomikou, která je z deseti procent závislá na výrobě aut,“ míní Jan Zadák, bývalý šéf globálního obchodu společnosti Hewlett-Packard.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Řídil globální obchod Hewlett-Packard, dnes Jan Zadák věří, že pomůže změnit Česko z montovny v evropský Singapur.

Článek

Když uděláte chybu, je potřeba se k ní přiznat. A podívat se přesně na důvody, které vás k takovému rozhodnutí vedly, abyste se jí příště vyvarovali a zároveň, aby ostatní pochopili, co vás k ní vedlo. Tak se chová lídr globální úrovně podle Jana Zadáka, který to z českých manažerů dovedl ve světovém IT byznysu zřejmě nejvýš.

Dvě dekády totiž pracoval pro celosvětový gigant Hewlett-Packard a mimo jiné řídil globální obchod firmy a jako viceprezident byl podřízen jen nejvyššímu šéfovi. Právě jeden z nich – Mark Hurd jej naučil, že udělat stejnou chybu dvakrát se nedá nezvat jinak než blbostí.

„V Česku je největší problém, že chybí lidé se zkušeností z globálního byznysu. A pak nám schází celonárodní koncepce, kam to chceme dotáhnout. Takový národní byznys plán,“ popisuje Zadák v novém díle pořadu Kam to bude?

Jak se zbavit nálepky montovna? Proč se nedaří více českým firmám prorazit ve světě? Na co máme být jako Češi hrdí? A dá se být šťastný bez peněz? I nad tím se zamýšlí investor a konzultant Zadák.

Pořad Kam to bude? sledujte každých čtrnáct dní ve středeční premiéře na celoplošné Televizi Seznam.

Jak nás naladit? Jednoduchý návod najdete ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované