Hlavní obsah

„Rakousko dělá z Čechů občany druhé kategorie.“ Spor o přídavky na děti zamíří k Evropskému soudu

Soudní dvůr EU bude muset říci, zda Rakousko diskriminuje české rodiny.Video: Šárka Kabátová

 

Reklama

Jde o ohrožení jedné ze základních unijních svobod, bouří se české ministerstvo.

Článek

Tisíce Čechů, kteří pracují v Rakousku, dostávaly z tamní státní kasy ještě v loňském roce přídavky na dítě ve věku do tří let ve výši 4,5 tisíce korun. Od nového roku jakožto pracovníci ze středoevropských zemí dostávají už jen 2720 korun.

Rakouské úřady totiž začaly rozlišovat při vyplácení přídavků, jestli o ně žádají domácí zaměstnanci nebo cizinci, jejichž děti v zemi trvale nežijí.

A kvůli tomu se dle informací Seznamu hodlá Evropská komise obrátit na Soudní dvůr EU.

„Dle názoru MPSV je zavedení indexace dětských přídavků ze strany Rakouska vůči ostatním členským státům EU v rozporu se zásadou rovnosti zacházení, která je jedním ze základních pilířů práva EU,“ uvedla pro Seznam.cz mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Kristýna Křupková.

„Jde o ohrožení jedné ze základních svobod Evropské unie volného pohybu osob,“ dodala k tématu náměstkyně ministryně práce Kateřina Jirková.

A jak bylo řečeno, záležitost teď míří k Soudnímu dvoru EU. Česko totiž spolu s řadou dalších států už loni apelovalo na rychlé řešení diskriminace. To ale dosud nepřišlo. Rakouská vláda ignoruje výtky dlouhodobě. O výhradách Česka nicméně ví, jak uvedla mluvčí Ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Do řešení sporu se kvůli přetrvávajícímu problému zapojila i europoslankyně Martina Dlabajová (ANO), která podala podnět k zahájení řízení proti sousední zemi. Má za to, že Rakousko dělí občany Unie na dvě kategorie.

„Vídeň tím naprosto zbytečně vytváří další překážky na vnitřním trhu, brání volnému pohybu osob a rozděluje Evropu,“ sdělila Dlabajová Seznamu. „Rodiče, kteří pracují v Rakousku, ale jejichž děti zůstávají doma v Česku, se na mě neustále obracejí a ptají se, kdy se celá záležitost vyřeší,“ popsala vlastní zkušenost s problémem.

Počet dětí dotčených rakouským zákonem se v Česku pohybuje kolem bezmála deseti tisíc. Podle Ministerstva práce by vztahy mezi Českem a Rakouskem nemusely být narušeny. Jeho zástupci ale doufají v rychlé řešení problému – pravděpodobně ve formě verdiktu Soudního dvora EU.

Reklama

Doporučované