Hlavní obsah

Rakušan: Očistíme úřady od lidí, kteří sloužili holdingu

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Lídr Starostů Vít Rakušan.

Reklama

Nově vznikající vláda má v jedné věci jasno – státní správa potřebuje „odagrofertizaci“. Co přesně se tím myslí a jak se pozná úředník Agrofertu?

Článek

Vznikající vláda už podle předsedy Starostů Víta Rakušana tuší, kam vyrazí „na kontrolu“. Půjde o úřady, které v minulosti vydaly rozhodnutí nahrávající holdingu Agrofert.

Koalice se obává, že tandem Babiš–Zeman se může pokoušet pozdržet vznik nové vlády i kvůli tomu, aby zamezil chystané čistce ve státní správě.

„Čím dříve by se tahle vláda ujala své funkce, tím více času máme k tomu, abychom ministerstva očistili od lidí, kteří nesloužili téhle zemi, ale sloužili holdingu,“ říká Rakušan v první části rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Co si má člověk představit pod „odagrofertizací“ státní správy? Nechceme použít výraz Mirka Topolánka „noc dlouhých nožů“, ale jak hluboko půjdete ve státní správě? Jak ty lidi poznáte?

Třeba na základě konkrétních úkonů, protože tady byla mnohokrát úřední rozhodnutí, která evidentně šla na ruku nějakému koncernu, a ta jsou dohledatelná.

Můžete říct nějaké příklady?

Státní zemědělský intervenční fond v červenci vydá prohlášení, že firmy Agrofertu nemohou být zahrnovány do veřejných dotačních řízení. A v srpnu přijde revize takového nařízení a je tam bez jakékoli přílohy napsáno, že je to na základě názoru externí advokátní kanceláře, která tam ale není jmenována.

A takových případů je víc?

Potom je tady třeba vyšetřovací komise k Bečvě, která identifikovala – a já neříkám že dokázala, ale identifikovala – nějaká místa, kde mohlo dojít k ovlivňování – možná bezprecedentnímu – státního aparátu, aby to vyšetřování vedlo nějaký způsobem. To jsou místa, kterými se musíme zabývat. Další věc – opakovaně nás Evropská unie upozorňuje na to, že náš zákon o střetu zájmů umožňuje to, co se tady děje, jsou tím ohroženy dotace z plánu obnovy pro Česko. A tohle dopustit nemůžeme.

Takže se chystáte vyhazovat lidi. Jak v tom budete nekompromisní?

Víte sami, že se pohybujeme ve státní správě. Asi bude potřeba revidovat zákon o státní službě. Mimochodem, údajně na ministerstvu vnitra leží analýza z roku 2019, jestli zákon o státní správě opravdu vedl k tomu, že jsme dosáhli nějaké míry nezávislosti státní správy na politických zásazích. Já jsem ji neviděl, ale údajně je zdrcující. Že k tomu ten zákon vůbec nevedl. Musíme to nějak systémově nastavit, napravit ten aparát.

Vyhazování úředníků – říká se tomu systemizace – se může dělat k 1. lednu. Neobáváte se, že jedním z cílů Andreje Babiše a Miloše Zemana je protáhnout vznik nové vlády i kvůli tomu, aby se tohle nestihlo?

Obáváme. Samozřejmě že čím dříve by se tahle vláda ujala své funkce, tím více času máme k tomu, abychom ministerstva očistili od lidí, kteří nesloužili téhle zemi, ale sloužili holdingu. Byť i tak by to bylo ve velkém kalupu.

Celý rozhovor s Vítem Rakušanem o vztazích s Piráty, obsazování ministerstev a o tom, co bude příští vláda prosazovat, zveřejníme v pátek na Seznam Zprávách.

Reklama

Doporučované