Hlavní obsah

Rasistické video fanoušků SPD řeší policie. Stránku spravují i straníci

Foto: Youtube.com

Scéna z filmu Pád třetí říše, která se dočkala už mnoha parodií.

Reklama

Policejní vyšetřovatelé se začali zabývat rasistickým videem, které se objevilo na fanouškovských stránkách SPD Tomio Okamury. Adolf Hitler v něm chce posílat do koncentračních táborů „opice uctívající Alláha“.

Článek

Na video upozornil redaktor serveru Lidovky.cz, kterého následně oslovila policie. Ta serveru později potvrdila, že se případem zabývá.

Video vyvěšené na facebookové stránce Fanklub Tomio Okamury a SPD zobrazuje Adolfa Hitlera, který se rozčiluje nad tím, že „vyhladil Židy, aby se do Evropy nasomrovali ještě větší z***i“. Stěžuje si také na to, že neobnovil koncentrační tábory a na vysokou cenu plynu.

Záběry pocházejí z filmu Pád třetí říše a slavná scéna se na internetu dočkala řady přepracování s jinými titulky. V této verzi si Hitler stěžuje na „opice uctívající Alláha“ nebo na to, že se „negři žení s běloškami“.

Server uvádí, že u videa byla řada komentářů, které obsah schvalovaly. „Uvedené video je nám známé,“ potvrdil na dotaz serveru mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej s tím, že případ policie vyhodnocuje.

Uzavřená skupina na Facebooku není oficálně spojená se stranou SPD. Mezi jejími správci jsou ale poslanci SPD Lubomír Španěl a Jan Hrnčíř, zastupitel Jihomoravského kraje Libor Bláha nebo znojemská zastupitelka Petra Svedíková Vávrová.

Server všechny oslovil, reakce se dočkal pouze od Hrnčíře. Ten prý o videu nic neví a dění na stránce nestíhá sledovat.  „Pokud je mi známo, tak příspěvky na předmětné stránce může zveřejňovat každý, takže se nějaké provokaci dá těžko zabránit,“ řekl Hrnčíř serveru.

Reklama

Doporučované