Hlavní obsah

Seznam Zprávy v roce 2024: Výjezdy za čtenáři, nové podcasty i více byznysu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík.

Reklama

Prožili jsme turbulentní rok a Seznam Zprávy byly u toho. Jak jej hodnotí šéfredaktor Jiří Kubík? Na co se osobně těší a co čtenáře čeká v roce 2024? Dozvíte se v rozhovoru.

Článek

Které počiny Seznam Zpráv roku 2023 bys rád připomněl?

I v loňském roce jsme zůstali věrní naší tradici přicházet pořád s něčím novým, nezůstávat stát na místě. Z velkých projektů chci určitě zmínit celoroční sérii reportáží a datových analýz Jak se žije v Česku, které se věnovalo naše domácí oddělení. Mám radost hlavně z toho, že reportéři z pražské redakce byli v průběhu roku pořád někde na výjezdech po republice a zajímali se o to, jak se v dnešní době lidem žije.

Z „dílny“ našich investigativců bych mohl zmínit řadu kauz, které Seznam Zprávy odhalily, ale konkrétně uvedu alespoň jeden opravdu mimořádný počin – podcastovou sérii Adély Jelínkové „Slopné: Kdo je vrah?“, rekonstrukci případu dávné vraždy seniora, kdy se autorce podařilo během roční práce zjistit řadu nových důkazů a zpochybnit práci policie i státního zástupce – případ se díky tomu znovu otevírá.

Velkou věcí je taky naše speciální sekce Planeta a klima, byznysový projekt Česká elita – žebříček stovky nejvýdělečnějších českých firem, taky projekt „Seznam Zprávy na scéně“, kdy naši redaktoři a moderátoři podcastů vyjíždějí za čtenáři a posluchači na živá natáčení do různých sálů a kaváren po celé republice.

A neskromně bych dodal ještě svůj projekt – Galerii osobností – rozhovorovou sérii s významnými a úspěšnými ženami a muži z různých oborů. Jsem moc rád, že mé pozvání přijali takoví lidé jako Jiří Suchý, Ester Ledecká nebo Karel Schwarzenberg.

Co bude v novém roce pro redakci prioritou?

Seznam Zprávy si už před časem jasně definovaly své pilíře, na kterých stojíme: investigativa, byznys, analýzy, reportáže, osobnosti a audio. A v každém z nich chceme přijít zase s něčím novým. Ale ve zkratce řečeno – prioritou je pro nás dělat Seznam Zprávy na špičkové úrovni, to znamená – zasazovat události do širokých souvislostí a vše pokud možno popisovat z místa, tedy být ještě víc v terénu a nabízet čtenářům důležitý kontext.

Investigativní a true crime podcasty

Rok 2023 byl pro investigativní a true crime podcasty Seznam Zpráv velmi úspěšný. Pořady Prohnilí od reportéra Jaroslava Kmenty a Ve stínu od šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka a jeho spolupracovníka Braňa Pažitky v říjnu bodovaly na mezinárodním festivalu Prix Bohemia Radio. A série Slopné: Kdo je vrah?, která vyvrcholila v prosinci, zaznamenala mimořádný posluchačský úspěch.

V čem vidíš největší výzvu?

Největší výzvou je držet vysokou laťku novinařiny a zároveň naši práci neboli obsah Seznam Zpráv nabízet čtenářům a posluchačům v takové formě či formátech, které budou rádi a ve velké míře číst a poslouchat. V přemíře informací, které se na nás všechny valí de facto nonstop a za všech stran, je důležité mít pevný bod a vědět, že tam najdu to, co potřebuju vědět, co mě zajímá, co mi pomůže, nějak mě obohatí – a to v podobě, kterou je příjemné „konzumovat“.

V posledním newsletteru Pohled šéfredaktora jsi psal o rozdělené české společnosti. Mohou v nápravě Seznam Zprávy sehrát nějakou roli?

Tím newsletterem jsem chtěl říct hlavně to, že od médií a novinářů obecně nemáme chtít, aby vedli s někým boje či války, vyřizovali si účty a podobně, a že to také dělat nemají. Jejich role v demokratické společnosti je jiná – mají hlídat to, aby nikdo nezneužíval svou moc, mají srozumitelně zprostředkovávat informace od těch, co vládnou, těm, kterým je „vládnuto“, mají za veřejnost dávat otázky a chtít od vlivných lidí slyšet odpovědi.

Když se budeme držet této role a budou-li ji čtenáři takto vnímat – tedy bez nánosu politické propagandy, kterou do toho někteří politici ve vztahu k médiím z pochopitelných důvodů vkládají – pak si myslím, že by to mohl být jakýsi příspěvek médií k celkovému uklidnění.

V redakci Seznam Zpráv chystáme spoustu zajímavých novinek, které by vám neměly uniknout. V newsletteru Pohled šéfredaktora vám Jiří Kubík umožňuje nahlédnout do naší „kuchyně“. Přihlaste se k odběru a jednou měsíčně dorazí přímo do vaší e-mailové schránky.

Na jaké novinky se mohou čtenáři SZ těšit?

V roce 2024 budeme dál rozvíjet to, co jsme už rozjeli loni. Víc reportáží, a to z Česka i ze světa, víc analytických, ale přitom ne nutně velmi dlouhých, textů. Mnohem větší byznysové zpravodajství. Pár nových podcastů, včetně investigativních. Nové formáty v rubrice Názory. Pokračování projektu Jak se žije v Česku. Výjezdy za našimi čtenáři a posluchači v rámci „Seznam Zpráv na scéně“. Nebude toho málo.

A na co se nejvíc těšíš ty, jakožto šéfredaktor?

Na to, jak se skvělou partou lidí v Seznam Zprávách budu dál pracovat. A to na všech úrovních. Nejen ve vedení redakce, ale i s redaktory, editory, fotografy… Myslím, že v Seznam Zprávách se sešel opravdu skvělý tým výrazných osobností i lidí, kteří v novinařině začínají, a dohromady to skvěle funguje. A jak říkám, je radost být toho součástí. A co si vážně hodně přeju, abych při práci šéfredaktora pořád dokázal zůstat autorem. A i to si můžu dovolit jen díky tomu, jak skvělé lidi ve svém týmu mám.

Reklama

Související témata:

Doporučované