Hlavní obsah

Ve slovenských volbách je v sázce hodně, popisuje reportér

Foto: Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv sleduje dění během předvolebního týdne na Slovensku.

Reklama

Slovensko ukrajuje poslední dny do parlamentních voleb a události v mimořádně vypjaté atmosféře sleduje přímo na místě reportér Seznam Zpráv Filip Harzer. Reportáže a rozhovory bude přinášet celý týden až do konečných výsledků.

Článek

Jak dlouho na Slovensku zůstaneš a co všechno plánuješ popsat?

Na Slovensku jsem od neděle do neděle. Mám už za sebou rozhovor s místopředsedou strany Směr, plánuju i reportáž z mítinku krajní pravice a také z jihu a z východu země. Volební sčítání a atmosféru bych pak měl sledovat v Bratislavě ve štábech.

Jsou letošní volby pro Slovensko něčím výjimečné? Co vnímáš jako hlavní motiv, o co se především hraje?

O každých volbách se sice říká, že jsou nejdůležitější, ale na Slovensku je v sázce poměrně hodně. Z českého pohledu jde hlavně o zahraničněpolitické směřování země. Ve velké zkratce jde o to, zda se Robert Fico vrátí jako bumerang, a hlavně s jakou silou. Může se stát počtvrté premiérem, ale jasné to nebude až do poslední chvíle. I vzhledem k tomu, kolik hlasů může nakonec propadnout, to jsou nesmírně zajímavé a napínavé volby.

Dění posledních týdnů se zdá před letošními volbami obzvlášť vyhrocené a napjaté. Prožívají Slováci volby víc než v minulosti a proč? Jakou jsi zatím zaznamenal atmosféru?

Kampaň je rozhodně vyhrocená a místo reálného programu se řeší okrajové věci a hlavně emoce. Zatímco v roce 2020 to byly volby o porážce Roberta Fica, o níž nakonec rozhodli voliči mohutným finišem ve prospěch hnutí OLaNO, dnes jsou to spíš volby o tom, s kým se Fico vrátí do vlády. Otevřených je vícero možností, včetně krajně pravicové Republiky - pohrobcích kotlebovců. Slovenští voliči každopádně umějí překvapit, takže to ještě může být úplně jinak.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Hanlivě počmárané billboardy – dnes běžný obrázek vyhrocené předvolební kampaně na Slovensku.

A co se týče atmosféry - Bratislava je oblepená billboardy, z nichž je dost značná část počmáraná a přeškrtaná. Tu má někdo hitlerovský knírek, tu někdo přidaný popisek o fašistech, ovšem doplněný o ukrajinskou vlajku.

Reklama

Doporučované