Hlavní obsah

Letošní turistická sezona v Pardubickém kraj dosáhla úrovně před pandemií

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Letošní turistická sezona byla v Pardubickém kraji dobrá, předstihla loňskou a dosáhla úrovně před koronavirovou pandemií. Shodli se na tom provozovatelé rekreačních a turistických zařízení či některých památek v regionu.

Článek

Ve srovnání s dobou před zavedením protiepidemických opatření se změnila délka pobytu a typy návštěvníků a jejich rozložení během roku.

„Jaro a podzim dříve nebyly tak obsazované, teď v těchto obdobích lidé častěji přijíždějí na svatby, setkání a oslavy. Naopak během letních prázdnin, kdy jsme předpokládali, že o dovolených si lidé budou brát pobyty na jeden až dva týdny, bylo takových případů jen několik málo. Spíš se jezdí na prodloužené víkendy,“ řekl ČTK provozovatel chaty Lucký vrch na Svitavsku Milič Sypták. Letošní sezonu považuje z dlouhodobého hlediska za průměrnou. „Takhle kdyby to bylo pořád, tak jsme celkem spokojeni,“ dodal Sypták.

Spokojený je s letošní sezonou i Jan Kulhánek, provozovatel rekreačního areálu Pod Černým lesem v Žamberku na Orlickoústecku, který kromě autokempu a penzionu nabízí i koupaliště a sportoviště. „V kempu to bylo hodně proměnlivé, chvíli jsme nevěděli, kam lidi dát, a za dva dny zase bylo prázdno. Zákazníci zkracují pobyty, ti, kteří dřív jezdili na týden, tu letos byli tři čtyři dny nebo jen na víkend,“ uvedl Kulhánek. Podle něj si bude nutné na takové chování rekreantů zvyknout. Pro příští rok se ale obává, že kvůli inflaci a růstu cen energií nebudou mít lidé tolik peněz a své dovolené omezí.

Více lidí než předchozích dvou sezonách letos zamířilo také na bývalé pohraniční pevnosti Československé republiky na Orlickoústecku. „Rozhodně je letošek lepší, napomohlo tomu asi i počasí. Sledujeme ale úbytek školních zájezdů, které k nám dřív v květnu a červu jezdily. Je to pro učitele zřejmě příliš náročné,“ řekl ČTK předseda správní rady Společnosti přátel čs. opevnění Ondřej Toman. Hlavními magnety jsou pevnosti Bouda u Těchonína a zvláště Hůrka u Králík, kam se dá přijet autem. Před pandemií do pevnostní oblasti přišlo ročně více než 60.000 návštěvníků.

Reklama

Doporučované