Hlavní obsah

Most zvýší s ohledem na uprchlíky kapacitu mateřských škol, dost míst je v ZŠ

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Most zvýší s ohledem na uprchlíky z Ukrajiny kapacitu mateřských škol. Od dubna se rozšíří kapacita jedné MŠ o 24 míst. Dostatek míst je v mosteckých základních školách.

Článek

Mateřská škola Růžová požádala o zvýšení kapacity v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na Ukrajině. „Dvě třídy se teď vymalují, položí se koberce, nábytek dodáme z našich příspěvkových organizací, nabídli se sponzoři, kteří by financovali nákup lůžkovin. Rádi bychom, aby tam byli s těmito dětmi pedagogové z Ukrajiny,“ uvedla náměstkyně primátora Markéta Stará (ProMOST). Do mateřských škol v Mostě zatím nastoupily čtyři děti, zbývá ještě 18 volných míst.

Podmínkou pro nástup ukrajinských dětí do mateřských škol v České republice je doklad o očkování. Pokud ho rodiče nemají, musí absolvovat s dítětem prohlídku u pediatra. Lékařů je však nedostatek.

Do základních škol už nastoupilo 97 ukrajinských dětí. Celkem přišlo do Mostu od začátku invaze vojsk Ruské federace 838 lidí. „V základních školách je 469 volných míst. Děti se zařazují do tříd napříč školami. Pokud už tam máme nějakého žáka z Ukrajiny z dřívějška, je snaha další děti dát právě k němu,“ uvedla Stará. Učit by mohla i žena, která prchla před válkou z Ukrajiny a nyní bydlí v mosteckém hotelu Cascade.

Nejvíce uprchlíků našlo bydlení v Mostě na internátu ve Velebudicích, a to 110. Město Most vlastní hotel Cascade, kde od 28. února bylo poskytnuto ubytování a strava 119 lidem. „Aktuálně je tam 15 lidí, ale to není dlouhodobé ubytování, protože na pokojích nejsou vařiče, pračky a další spotřebiče. Nicméně uvažujeme o tom, že několik pokojů pro nouzové ubytování uprchlíků vyčleníme,“ řekl primátor Jan Paparega (ProMOST).

V Mostě je dostatek volných bytů, z města se lidé v posledních letech stěhují pryč. „Chceme v příštím týdnu oslovit majitele bytů, zda by poskytli bytové jednotky uprchlíkům,“ uvedl Paparega. Pokoje ve svých bytech přenechávají uprchlíkům třena senioři. Pro město mohou být příchozí podle vedení magistrátu, který propojuje uprchlíky také s úřadem práce, potravinovou bankou, přínosem.

Materiální sbírka se v Mostě shromažďuje v obchodním centru Central. „Denně aktuálně využije sbírku okolo sto osob z Ukrajiny. Výběr a výdej probíhá na základě předložení pasu a víza,“ uvedla Stará.

Reklama

Doporučované