Hlavní obsah

Po analýze parkování si chce Česká Lípa nechat zpracovat koncepci řešení

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Po analýze parkování, kterou vypracovala společnost SmartPlan, si chce Česká Lípa nechat zpracovat také koncepci řešení problematiky parkování ve městě.

Článek

První jednoduchá opatření plánuje ale radnice už v letošním roce, jde například o to změnit v některé ulici provoz z obousměrného na jednosměrný. Ve městě je v současné době 11 800 parkovacích míst, potřeba jich je ale podle analýzy zhruba o třetinu víc. Místa k parkování chybějí hlavně na sídlištích.

„Chceme to řešit koncepčně,“ uvedl místostarosta Jaroslav Turnhöfer (Živá Lípa). Začít chce město jednoduchými opatřeními a zlepšit plánuje také organizaci parkování. „Podle analýzy je zhruba 250 parkovacích míst ve městě znehodnoceno tím, že řidiči špatně parkují. Pro představu je to celé velké parkoviště pod nemocnicí u Arbesu, kde to je možná jedno z největších parkovišť, které v České Lípě máme. Tak jedno takové parkoviště je znehodnoceno tím, že lidé dělají zbytečně velké mezery,“ uvedl místostarosta.

Zlepšit parkování alespoň v některých částech by podle Turnhöfera mohlo to, že z některých ulic budou jednosměrky. „Zatím jde spíš o kosmetické úpravy,“ doplnil. S policií už město jedná například o Zahradní ulici, která je spojkou mezi ulicemi Antonína Sovy a Heroutovou a už dnes tudy většina aut jezdí jen jedním směrem. „Tak se nabízí z ní udělat jednosměrku,“ řekl místostarosta. Na sídlištích jsou podle něj úpravy složitější kvůli další návaznosti ulic, to by měla řešit právě koncepce.

Největší problémy s parkováním mají obyvatelé na sídlištích, zejména na tom největším - na sídlišti Špičák, kde žije zhruba čtvrtina z bezmála 37.000 obyvatel města. K dispozici je tam 2250 parkovacích míst, potřeba by jich ale byl více než dvojnásobek. Obyvatelé tak musí často dlouho hledat, kde svůj vůz zaparkují. I proto už několik let připravuje radnice výstavbu parkovacího domu na Špičáku, který by měl v budoucnu nabídnout přes 180 míst k parkování. Stát by měl u otočky v Dlouhé ulici a zapuštěný má být do terénu.

Reklama

Související témata:

Doporučované