Hlavní obsah

Český Krumlov chce opravit několik mostů. Doufá ve státní podporu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Český Krumlov chce opravit několik mostů. Náklady na rekonstrukci Benešova mostu budou 30 milionů Kč, oprava Lazebnického mostu by měla stát 13 milionů.

Článek

Radnice by ráda získala státní dotace. Svaz měst a obcí bude s vládou jednat o tom, aby dotace na opravy mostů mohly získat i města a obce, nejen kraje. ČTK to řekl místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL).

„Vedení Svazu měst a obcí jde na předsednictvo vlády s tím, aby udělali něco, co doteď neudělali: aby otevřeli dotační programy na opravy mostů v majetku měst a obcí. To dodneška nebylo,“ řekl místostarosta. Krumlov vlastní 28 mostů a lávek. Pro Benešův most má připravený projekt, náklady budou 30 milionů Kč, opravit potřebuje i Lazebnický most, jejž napadla dřevokazná houba. Tento most je kulturní památkou, spojuje střed města s hradem a zámkem.

„Máme mostní konstrukci u pivovaru, která má také svoji životnost, a to jsou pak obrovské prostředky. Pro Krumlov jsou mosty zásadní. Jak se nám tady točí (řeky) Polečnice a Vltava, tak tomu odpovídá počet. Jsou města, která to netrápí, ale pro Krumlov, jak je morfologicky usazený, je to obrovský problém. Poté, co jsme tři roky marně usilovali na ministerstvu pro místní rozvoj, aby nám otevřeli (dotační) program, si slibujeme, že se Svazu měst a obcí podaří vládu přesvědčit,“ řekl Hermann.

Provizorní most u pivovaru opravovala radnice naposledy v roce 2020. Byl v havarijním stavu, od léta 2019 na něj nesměla těžší auta. Most je jediný přístup, jak tato vozidla mohou vjet do historického centra města. Práce stály 3,1 milionu korun. Původní provizorní most u pivovaru strhla velká voda při povodních v roce 2002. Od té doby je tam provizorní most, který město koupilo v roce 2017 od Správy státních hmotných rezerv za osm milionů korun.

„Státní pomoc je zásadní. Když máme 28 mostních konstrukcí, tak to jsou desítky milionů korun. A kdybychom neměli státní podporu, mohli bychom z našeho rozpočtu pět let opravovat jenom mosty. Proto usilujeme o státní podporu. Nemůžeme zastavit ostatní naplánované věci jenom proto, abychom opravovali mosty z vlastních peněz. Připadá nám trošku absurdní, že Evropská unie nám nabízí peníze na to, abychom si hráli, sportovali, dělali si zábavu a přitom jsme neměli v pořádku základní infrastrukturu,“ řekl místostarosta.

Krumlov opravil za poslední roky víc mostů. Loni to byl památkově chráněný kamenný most přes koryto říčky Polečnice ve Starých Dobrkovicích. Most z poloviny 19. století má nyní novou nosnou konstrukci, oprava stála 3,5 milionu korun. V květnu 2020 dokončilo město opravu památkově chráněné lávky Rechle z 18. století, jejíž šindelová střecha byla v havarijním stavu. Práce stály dva miliony korun.

Reklama

Doporučované