Hlavní obsah

Strakonice uvolní 30 milionů na energie nebo podporu pro děti a seniory

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Strakonice uvolní z rozpočtu téměř 30 milionů korun na mimořádné výdaje. Náklady souvisí především se současnou ekonomickou situací a energetickou krizí.

Článek

Peníze budou použity například na navýšené částky za energie ve zřizovaných organizacích nebo na dotační program Jihočeského kraje pro seniory a děti. Místostarosta města Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost) řekl, že si však radnice nebude kvůli novým výdajům peníze půjčovat a opatření nijak výrazně nezmění bilanci rozpočtu. „Máme rezervy z minulých let a naspořené finance, takže se bude jednat jen o přesuny peněz, i když jsou to přesuny významnější,“ uvedl.

Zastupitelé dnes například rozhodli o tom, že město uvolní téměř sedm milionů na projekt odkanalizování lokality Ostrov. „Jedná se o částku na vícepráce,“ řekl místostarosta. Strakonice navíc navýší příspěvky na zřizované organizace a to především kvůli rostoucím cenám energií. V součtu to bude více než osm milionů korun. „Loni už jsme na to při rozpočtu reagovali s ohledem na pád některých distributorů, ale ukázalo se, že to nestačí. Takže po půlroce jsme se k tomu vrátili a museli to upravit,“ uvedl Oberfalcer.

Více než sedm milionů Strakonice dají seniorům, rodinám s dětmi do tří let a rodinám s dětmi s postižením na pomoc kvůli rostoucím cenám energií. Jedná se o dotační program Jihočeského kraje, na jehož nákladech se mají z 50 procent podílet také města a obce. Vedení radnice předpokládá, že bude muset v programu zpracovat přes 2000 žádostí strakonických občanů. „Našim obyvatelům se snažíme dlouhodobě pomoci, protože máme zdarma MHD a zrušili jsme poplatky za odpad,“ dodal místostarosta.

Strakonice, v nichž žije asi 23.000 lidí, mají letos rozpočet s příjmy 562,7 milionu korun a výdaji 650,9 milionu. Schodek rozpočtu 88,2 milionu kryjí z prostředků z minulých let. Hlavní investice jsou oprava bazénu, zimního stadionu či Zvolenské ulice. Město plánovalo kapitálové výdaje téměř 170 milionů. Některé loňské investice převedlo na letošek.

Reklama

Související témata:

Doporučované