Hlavní obsah

Brno chce odhadem za 100 milionů opravit dva prázdné domy, bude tam 29 bytů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Brno plánuje rekonstrukci dvou prázdných bytových domů v ulici Cejl, kde by mělo vzniknout 29 startovacích bytů. Sloužit by mohly mladým rodinám.

Článek

V tiskové zprávě to uvedl primátorčin náměstek Jiří Oliva (ČSSD). Budovy jsou ve špatném stavu. Odhadované náklady na opravy jsou kolem 100 milionů korun. S pracemi by se mohlo začít za dva roky.

Město hledá projektanta, který navrhne přestavbu. První etapa rekonstrukce by měla zahrnovat úpravy prostor a druhá je v návaznosti na nový územní plán rozšíří. „Podle současného územního plánu je oba domy možné rekonstruovat a ihned nabídnout nájemníkům k bydlení, po schválení nového územního plánu bychom rádi využili kapacitu stávajícího místa naplno díky nástavbě a přístavbě výtahu,“ uvedl Oliva.

Podle něj je rekonstrukce obou domů dalším krokem k postupnému zkulturnění celé lokality, kde nyní město opravuje dům ve Vranovské ulici. „Jedná se o další vybydlené domy, které byly dříve svěřeny k hospodaření městské části a které městská část vrátila městu Brnu. Po rekonstrukci bych chtěl, aby byly byty určeny pro slušné mladé rodiny jako dostupné startovací byty,“ řekl Oliva.

Dům v ulici Cejl 117 pochází z roku 1920. Má tři nadzemní podlaží a je podsklepený. V současnosti je prázdný a je ve špatném technickém stavu. WC se nachází na pavlači, chybí zateplení, okna jsou původní kastlová, pavlače dřevěné. Po rekonstrukci by mělo být 12 malometrážních bytů o velikosti 1+kk až 2+1. V přízemí budou tři nebytové prostory.

Dům v ulici Cejl 119 pochází z roku 1860, také je prázdný a v podobném stavu jako dům číslo 117. Po rekonstrukci by měl nabídnout 17 malometrážních bytů o dispozici 1+kk až 2+1. Dvě garsonky v přízemí by mohly sloužit lidem se sníženou schopností pohybu, ostatních 15 bytů by bylo sociálních nebo startovacích. Součástí domu by byly dva nebytové prostory.

Brno vlastní zhruba 30 000 bytů, což je kolem 15 procent z celkového bytového fondu v Brně. Zbytek je v soukromém vlastnictví.

Reklama

Doporučované