Hlavní obsah

Brno má mít první oddělenou cyklostezku. Vznikne v ulici do Nové Zbrojovky

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Brně má příští rok vzniknout v ulici pracovně nazvané Nová Šámalova první cyklostezka ve městě, která bude oddělená od automobilové i pěší dopravy.

Článek

Ulice zajistí napojení areálu Nové Zbrojovky z jihu a cyklostezka bude na obou jejích stranách pro příslušný směr. V současné době je to úzká jednosměrná ulice podél zábrdovických lázní od křižovatky s Lazaretní po křižovatku se Zábrdovickou. ČTK to sdělil starosta Židenic Petr Kunc (Hlas pro Židenice).

Původně existovala řada návrhů, jak by nová ulice mohla vypadat. Jeden návrh obsahoval místo cyklostezky cyklopruhy a právě ten si město původně vybralo. Právě Kunc a opoziční městský zastupitel za Piráty a předseda komise BESIP Marek Lahoda byli ale těmi, kteří usilovali o to, aby vznikla oddělená cyklostezka tak, jak ji znají obyvatelé řady západoevropských měst, ne však Brna.

„Město se rozhodlo nepochopitelně pro cyklopruhy a začala se chystat dokumentace pro územní rozhodnutí. Tak jsme s Petrem Kuncem, který byl tehdy židenickým místostarostou, začali na jednáních prosazovat oddělení cyklodopravy. Budou tam jezdit i trolejbusy a autobusy, cyklopruhy by byly přerušované a nedávaly by smysl. To, co se chystá nyní, je bezpečné a zahrnuje maximální možné oddělení cyklistů od aut i v křižovatkách,“ řekl Lahoda.

„Museli jsme hodně křičet, byl to boj, ale nakonec se to povedlo. Je to super, snad to bude i standard pro budoucí novou městskou třídu,“ doplnil Kunc.

Ředitel Nové Zbrojovky Miroslav Pekník z developerské společnosti CPI Property Group ČTK řekl, že příprava stavby nové ulice je před vydáním stavebního povolení. Letos by měla být vyřízena veškerá administrativa a příští rok by se mělo začít stavět. Investorem stavby je město, náklady si rozdělí s developerem. Nová Zbrojovka je rozsáhlý areál po bývalé továrně, který se několik let přeměňuje v novou čtvrť, kde po dokončení najde bydlení několik tisíc lidí.

Nová Šámalova je začátek vzniku severojižní osy této čtvrti. Povede kolem administrativní budovy ZET Office a na severu vznikne nový most přes Svitavu zhruba v místech dnešního přemostění do Gargulákovy ulice. Za mostem bude areál napojený ulicí s pracovním názvem Nová Dukelská na budovanou mimoúrovňovou křižovatku na Tomkově náměstí.

V minulých letech se v areálu hlavně bouraly staré tovární budovy. Nyní funkční je budova ZET Office, což je přestavěná bývalá nářaďovna. „Do září bude také zrekonstruovaná budova bývalého ředitelství v Lazaretní ulici a vedle ní už se staví nový objekt. V září začne výstavba vedle ZET Office a příští rok asi zahájíme stavby prvních bytových domů u Svitavy,“ popsal aktuální stav a nejbližší plány Pekník.

Reklama

Související témata:

Doporučované