Hlavní obsah

Děti Země vyhlásily nový ročník anket o Ropáka roku a Zelenou perlu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Spolek Děti Země vyhlásil 30. ročník ankety o antiekologický čin Ropák roku a 27. ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla.

Článek

Návrhy mohou lidé posílat do 10. června, vítěz bude vyhlášen 24. června. Uvedl to dnes v tiskové zprávě předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

U kandidáta na Ropáka roku je nutné uvést důvod, tedy prosazování nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na uskutečnění nějaké antiekologické stavby. Loni bylo v nominaci 12 lidí. U kandidáta na Zelenou perlu roku je nutné uvést jméno autora výroku a jeho text a zdroj. Loni soutěžilo 33 výroků.

„Mezi žhavými kandidáty na Ropáka může být například poslanec a současný ministr dopravy Martin Kupka (ODS) za podporu výstavby jezu u Děčína s významným škodlivým vlivem na území NATURA 2000 a plavebního kanálu u Přelouče s riziky pro desítky cenných druhů živočichů, což jsou stavby, které jsou součástí plánu na kanalizaci Labe za více než deset miliard korun,“ uvedl Patrik.

Silným kandidátem na Zelenou perlu je podle něj třeba poslanec Petr Bendl (ODS), který v článku s názvem „České farmáře čekají po volbách změny. Kandidáti na ministra zemědělství se na většině priorit shodují“ loni v srpnu uvedl: „Musíme se poprat se situací škůdců. Není to jen kůrovec a nejsou to jen brouci, ale také například vlci.“

Titul Ropák 2020 získal tehdejší vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (ANO), ekologičtí aktivisté mu přičítali několik rozhodnutí či aktivit, například zodpovědnost za schválení studie proveditelnosti pro plavební kanál Dunaj-Odra-Labe. Vítězem ankety Zelená perla 2020 se stal tehdejší ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který na otázku týkající se rychlejšího prosazování účinných opatření na ochranu klimatu občanskými aktivisty odpověděl, že „přehnaný aktivismus vráží do společnosti velký klín a je v té morální rovině téměř stejně tak nebezpečný jako samotná klimatická změna.“

Reklama

Doporučované