Hlavní obsah

Dokončení přemostění v Blansku se ještě o několik týdnů posune

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Dokončení přemostění Svitavy v Blansku se ještě o několik týdnů posune, práce zkomplikovaly výpadky v dodávkách materiálu, nestabilní podloží a zajištění statiky.

Článek

Na webu Blanska o tom informovala mluvčí radnice Pavla Komárková. Nový most vedoucí přes železniční trať a Svitavu vytvoří spojnici mezi dvěma částmi města, které rozděluje železniční koridor. Stát má přes 264 milionů korun.

Most měl být zprovozněný do 31. října, podle květnového dodatku ke smlouvě kvůli výpadku dodávek stavebního materiálu se ale termín o měsíc posunul. Nová spojnice tak měla být pro veškerou dopravu přístupná od 1. prosince. Podle novějších informací se ale most přes železniční trať začne využívat zřejmě až od 20. prosince.

„S ohledem na vývoj situace s nedostatkem materiálu v první polovině roku jsme se dostali do časové tísně, kterou jsme po celý letošní rok doháněli. Těsně před výsuvem ocelové části mostu jsme prováděli dodatečná statická opatření na vyztužení obloukové části mostu, to nám způsobilo neplánované opoždění výsuvu mostu o 22 dní, které nám nyní chybí při dokončení stavby. Dodatečné zesílení veškerých dočasných konstrukcí kvůli statice nám následně zkomplikovalo také spouštění mostu do definitivní polohy po jeho výsuvu,“ popsala Pavlína Mertl ze skupiny Metrostav. Doplnila, že proto se nyní nepodaří splnit plán zprovoznění mostu pro veřejnost k 30. listopadu a stane se tak až před Vánocemi.

Most už je po výsuvu z pravého na levý břeh řeky Svitavy usazený na místě a pracuje se na dokončení napojení přemostění na současné komunikace. „Ocelová část mostu je umístěna do definitivní polohy i výšky. Nyní bude následovat dokončení bednění a montáž výztuže pro mostní předpolí ze železobetonu po obou stranách mostu. Betonáže předpolí jsou plánované na polovinu listopadu, po nich proběhnou práce na římsách, přechodových oblastech mostu, vozovkových vrstvách a montáže bezpečnostních prvků,“ doplnila Mertl.

Práce pokračují také na novém podchodu pod železniční tratí v zastávce Blansko-město. Ten bude v provozu od 10. prosince. Úrovňový železniční přejezd se ale kvůli nezbytným pracím přímo v místě zastávky uzavře už od 30. listopadu. Vzhledem k tomu, že přemostění ještě nebude dokončené, čekají na řidiče objížďky, kdy ze Starého Blanska do centra se bude jezdit přes Olešnou.

Náhradní cestou se budou muset v mezidobí od 30. listopadu do 10. prosince vydat i chodci. Ti budou moci využívat provizorní přechod na konci nástupiště vlakové zastávky Blansko-město. Na pohyb chodců v místě provizorního přechodu bude nepřetržitě dohlížet stálá služba.

Reklama

Doporučované