Hlavní obsah

Italské dny na Špilberku připomenou osud vězněných karbonářů

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Hrad Špilberk je sice dominantou Brna, kvůli vězněným karbonářům má však významné místo také v italských dějinách. Členové tajné společnosti usilující o nezávislost Itálie pykali v 19. století právě v kobkách pod hradem.

Článek

Transport karbonářů do Brna, od kterého uplynulo 200 let, připomenou od 20. do 22. května Italské dny na Špilberku. Zároveň jde o připomínku italské národní pouti do Brna, která se uskutečnila před 100 lety. Program ČTK poskytla Barbora Kachlířová z Muzea města Brna.

Italské dny začnou v pátek 20. května pietním aktem u památníku italským vlastencům v parku pod hradem za účasti diplomatů i představitelů samosprávy. Muzeum města Brna připravilo na Špilberku intervenci do expozice Žalář národů. Měla by co nejpoutavěji přiblížit návštěvníkům život básníka Silvia Pellica, hudebního skladatele Pietra Maroncelliho a osudy dalších karbonářů vězněných v Brně.

„Naše instituce si je vědoma síly odkazu italských karbonářů, kteří se nebáli bojovat za svobodu své země. Při příležitosti této akce nám Italský kulturní institut zapůjčí i originální italskou kartuši, která se tak po 70 letech vrátí zpět do Brna pod Pellicovu bustu,“ uvedl ředitel muzea Zbyněk Šolc.

V sobotu 21. a neděli 22. května se v sále Ogilvy na Špilberku uskuteční dva přednáškové bloky s vystoupeními italských i českých odborníků. V plánu jsou také komentované prohlídky přibližující život italských karbonářů na Špilberku a osobnost Silvia Pellica. Na hradě budou také stánky s italskými pochutinami a nápoji. Program doplní hudební vystoupení a nedělní italská mše.

Reklama

Doporučované