Hlavní obsah

Mikulčice jsou podle starosty rok po tornádu dodnes jedno velké staveniště

Foto: HZS KHK/Michal Fanta

Ilustrační foto.

Reklama

Mikulčice na Hodonínsku jsou podle starosty obce Josefa Dvořáčka rok od tornáda jedním velkým staveništěm ještě dnes. Obec podle něj ale udělala v opravách výrazný krok dopředu.

Článek

Příští týden v pátek uplyne rok od chvíle, kdy se Břeclavskem a Hodonínskem prohnala bouře s krupobitím a tornádem o rychlosti zhruba 300 kilometrů, které za sebou zanechaly šest obětí a 1200 poničených domů. Mezi pěti nejzasaženějšími obcemi byly i Mikulčice. V obci bylo celkem asi 370 poškozených budov, kdy zhruba 60 objektů muselo být zbouráno.

„Mikulčice jsou jedním velkým staveništěm stále, vzhledem k tomu, že byla zasažena téměř polovina obce a bylo tu několik desítek zbouraných domů. Někdo ty nové začal stavět ještě na podzim. Domácnosti, které dělaly nějakou dispoziční změnu, ale začaly či začínají stavět nyní. A dnes a denně se zabýváme prosbami lidí a stavebníků, zda by mohli uložit stavební materiál na té či oné obecní ploše. Snažíme se jim vyjít vstříc,“ uvedl starosta.

Běžně se podle něj v obci staví ročně zhruba tři domy, nyní jich je 20 až 30. K tomu se podle něj musí přičíst i další velká stavební akce, a tou je kabelizace elektrického vedení. „Dráty po tornádu úplně zmizely, vybudovalo se provizorní vedení na dřevěných sloupech. Energetická firma se ale zavázala, že zhotoví kabelizaci. Běžně se pracuje na jedné ulici, a ta se zvládne za nějaké období. A my tady máme v plánu až deset ulic. To je pak překopů, podkopů a další manipulace s velkým množství materiálu. Ale musíme to všechno nějak přečkat,“ uvedl starosta.

Škodu na obecním majetku vedení obce už dříve vyčíslilo zhruba na 70 milionů korun. Obec podle starosty udělala už výrazný krok v opravách svého majetku. Finišuje se s opravou klubovny dětí, před dokončením je i oprava budovy střediska služeb, takzvaného Špitálku, kdy uletěla střecha a poničené byly i stropy. Obec budovu shodou okolností krátce před tornádem zrekonstruovala za sedm milionů korun. Po tornádu si nechala zpracovat statický posudek, zda se ji vyplatí opravit znovu nebo zda má jít k zemi. Posudek tehdy určil, že lepší bude rekonstrukce.

„Ostatní jsou v různé fázi rozpracovanosti. Třeba budova kulturního domu má novou střešní fólii, zapotřebí ale ještě bude spravit fasádu, což je akce většího rázu. Pracuje se na hřbitově, který v podstatě lehl celý. Jen náhrobků bylo poškozeno za více než sedm milionů korun,“ řekl starosta. Například se stavbou nové hřbitovní zdi podle něj výrazně pomohli učni z brněnského a pražského učiliště, kdy druhá skupina stavbu pojala i jako závěrečné učňovské zkoušky.

Obec podle starosty ještě čekají především opravy chodníků a cest. „Nejde o přímé škody po tornádu, ale chodníky byly poškozeny, nebo úplně zmizely kvůli těžké technice, která odvážela sutiny domů. Máme přislíbeno, že až se budou vypisovat vhodné dotační tituly, tak je půjde využít i na ty následné škody,“ uvedl starosta. Doplnil, že nejde jen o chodníky, ale například i o kanalizaci, jejíž některé úseky se doteď musí opakovaně pročišťovat. „Byla zanesená spláchlým nepořádkem, hlavně zateplovací vatou z domů. Nachytalo se to tam na stěny a dělá to problémy neustále,“ doplnil Dvořáček.

Reklama

Doporučované