Hlavní obsah

Mladé páry v Brně mohou zůstat ve startovacím bytě i po pěti letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Mladé páry a rodiny budou smět zůstat ve startovacím bytě i po uplynutí pětiletého období, na které Brno tyto byty nejdéle pronajímá.

Článek

S ohledem na nová pravidla, která na svém dnešním jednání schválili zastupitelé města, se z nich stanou obecní byty. Cílem je větší stabilizace mladých, řekla novinářům náměstkyně primátorky Karin Podivinská (ANO), která má bydlení na starost. Zastupitelé také schválili změnu názvu bytů určených pro starší obyvatele tak, aby vedl k větší srozumitelnosti a následně hladšímu obsazování.

Startovací byty jsou určeny manželům a partnerským párům do věku 35 let s vymezenými příjmy. Pronajímají se na tři roky s možností dvouletého prodloužení. Nově platí, že pokud v této době nevyvstanou s nájemníky potíže, z jejich startovacího bytu se stane obecní. Platit poté budou nájemné odpovídající obecním bytům. „Věříme, že díky tomu se v Brně budou moct zabydlet mladé rodiny, pro něž jsou ceny hypoték a pořízení nemovitosti nedostupné,“ uvedla Podivinská.

Za metr čtvereční ve startovacím bytě lidé podle náměstkyně zaplatí od 85 korun měsíčně, obecní bydlení se pohybuje od 80 do 150 korun, tržní nájem mezi 280 až 300 korunami. Za nových podmínek nabídne město 14 startovacích bytů už za několik dní. Brno jich má 170. Tento počet chce i navzdory novým pravidlům udržet a navýšit na 200. Další startovací byty by měly poskytnout městské části.

Pravidla týkající se startovacích bytů se měnila v květnu. Zastupitelé tehdy schválili, že po třech letech nájemné na další dva roky vzroste o 100 procent. Podivinská to odůvodnila snahou lidi motivovat, aby si do tří let sami vyřešili své bydlení v Brně a neblokovali žádané startovací byty. „Už v květnu jsme věděli, že situace s bydlením v Brně je složitá, předpokládali jsme však, že se stabilizuje, což se neděje. Zjistili jsme, že se lidé i po třech či pěti letech stěhují za hranice Brna, protože hypotéky a pronájmy jsou velmi vysoké,“ dodala.

U bytů určených pro starší obyvatele se mění název z „bytů v domovech s pečovatelskou službou“ na „dostupné byty pro seniory“. Název má vystihnout, že jde o důstojné bydlení určené starším lidem, které však není nepřiměřeně velké, a tím pádem tak nákladné. Pro současné nájemníky ani pro čekající v pořadníku se nic nemění.

„Aktuální název byl zavádějící a řada lidí si pod ním logicky představovala, že jde o byty se sjednanou pečovatelskou službou. Pak je buď překvapilo, že si tuto službu musejí sjednat sami nad rámec nájmu, nebo když na ně přišla řada v pořadníku, byt odmítali s tím, že jsou ještě soběstační,“ sdělila Podivinská. Brno má v současnosti 1048 těchto bytů, včetně dokončených ve Slatině, které v září čeká kolaudace. V pořadníku na ně čeká zhruba 400 lidí. O seniorské bydlení mohou žádat lidé, kteří mají trvalé bydliště v Brně, požívají starobní důchod, nevlastní dům nebo byt ani nejsou jeho nájemníci.

Poslední změna v pravidlech pronájmu bytů se týká ukrajinských uprchlíků, kteří v tuzemsku nemají trvalý pobyt, ale je jim poskytnuta tzv. dočasná ochrana. Nově se mohou ucházet o byty ve správě města či městských částí a budou posuzováni podle stejných kritérií jako obyvatelé Česka. Pokud byt získají, smlouvu s nimi město uzavře na dobu určitou, limitovanou dobou trvání režimu dočasné ochrany.

Reklama

Související témata:

Doporučované