Hlavní obsah

Na dálnici D1 u Vyškova plánují silničáři stavbu oboustranné odpočívky

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na dálnici D1 má u Vyškova na 227. kilometru dálnice vzniknout obousměrná velkokapacitní odpočívka.

Článek

Jde o jednu ze staveb z první vlny nových odpočívek, které Ředitelství silnic a dálnic chystá především kvůli tomu, aby řidiči kamionů měli místo k odstavení vozidla při bezpečnostní přestávce. Dnes je odpočívek málo a řidiči často stojí na místech, kde nesmí a kde vytváří riziko pro bezpečnost provozu. Zatímco stavba odpočívky ve směru do Brna už se připravuje, pro stavbu ve směru na Ostravu nyní silničáři usilují o kladný posudek EIA, vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA.

Ve směru do Ostravy má vzniknout na zpevněné ploše o velikosti 3,5 hektaru 80 stání pro nákladní auta, 61 pro osobní auta a také sedm pro karavany a čtyři pro autobusy. Bude zde také kapacita pro stavbu čerpací stanice a restaurace, které však nejsou součástí záměru a toto vybavení zde může později postavit soukromý investor. Předpokládá se, že odpočívka se začne stavět v roce 2025 a stavbaři ji dokončí v roce 2027.

Nejprve se musí začít stavět odpočívka na opačné straně, kde už dnes stojí čerpací stanice, teoreticky je možné je stavět zároveň.

Zhruba před deseti lety chtěl na stejném místě stavět soukromý investor truck park, tedy také zázemí pro nákladní auta. Silničáři jej však odmítli.

Reklama

Doporučované