Hlavní obsah

Na jihu Moravy dnes padlo 11 teplotních rekordů, nejtepleji bylo ve Strážnici

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Dnešní tropické počasí na jihu Moravy pokořilo 11 teplotních rekordů pro 5. srpen. Nejvyšší teplotu, 36,6 stupně Celsia, naměřila stanice ve Strážnici na Hodonínsku, kde dosud platil rekord 35,5 stupně z roku 1947.

Článek

Ze stejného roku byl také rekord z Lednice na Břeclavsku, a to 33,5 stupně, dnešních naměřených 35,9 stupně jej ale smazalo, uvedl Peter Hruška z Regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Brně.

V Kuchařovicích na Znojemsku dnes teplota vystoupala na 35,8 stupně, dosavadní maximum z roku 2003 bylo 34,7 stupně Celsia. Rekordní teploty nad 35 stupňů dnes meteorologové naměřili ještě v Dyjákovicích na Znojemsku, Troubsku na Brněnsku, v Brně-Žabovřeskách a v Brodu nad Dyjí na Břeclavsku. V Nemochovicích na Vyškovsku stačila k pokoření dosavadního maxima teplota 33,6 stupně, rekord z roku 2015 byl 31,9 stupně Celsia.

Dnešním dnem by horké počasí na jihu Moravy mělo skončit. V noci by se mělo začít zatahovat a na většinu území by měly od západu přijít přeháňky a ojediněle i bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou k 18 stupňům a pršet by mělo ještě dopoledne. Během dne by měly srážky ustávat a nejvyšší odpolední teploty mají dosáhnout 23 až 26 stupňů. Srovnatelné odpolední teploty by měly pokračovat až do úterý, v noci se ale ochladí místy až na deset stupňů.

Reklama

Související témata:

Doporučované